Moorse kip

De joodse gemeenschap in Marokko is niet groot meer, maar in de Marokkaanse keuken zijn nog wel sporen te vinden van haar aanwezigheid....

Henk M

Doe de kip in een pan met water en doe er de helft van de peper, alle kaneel, saffraan en zout bij. Breng water aan de kook, zet het vuur dan laag en laat de kip een uur sudderen. Keer deze regelmatig. Snij de aubergines in plakken en doe ongeveer een cm olie in een koekenpan. Olie heet laten worden en dan de aubergines in porties bakken totdat beide zijden bruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Verhit dan olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur en voeg de uien toe. Fruit ze ongeveer een half uur, af en toe roerend totdat ze zacht zijn. Verwarm de oven voor op 150 graden. Roer de honing door de uien en schep een paar eetlepels van het pocheervocht van de kip bij de uien, samen met de overgebleven peper. Laat het geheel dan nog een minuut of tien sudderen.

Leg de aubergines in een ovenvaste schaal van aardewerk. Snij de kip in stukken en leg ze op de aubergineplakken. Schenk dan de uiensaus erover en zet de schaal ongeveer een half uur in de oven.

Daarbij een salade van gekookte tomaten en paprika's. Neem een kilo tomaten, ontvel en ontpit ze. Leg de paprika's onder de hete grill totdat de schil is geblakerd. Verwijder deze, net als de zaadlijsten en snij ze in dunne repen. Bak de tomaten op matig vuur en doe er twee teentjes gepelde en geplette knoflook bij, plus wat paprikapoeder, een theelepel gemalen komijn, een paar eetlepels olijfolie en wat zout. De tomaten tot pulp laten koken, dan de knoflook eruit halen en een theelepel cayennepoeder toevoegen. Nog even op matig vuur laten staan. Laat het mengsel afkoelen en meng de paprikareepjes erdoor. Garneer de salade met een handvol zwarte olijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden