Moorlag, je helpt geen mens door met gesjoemel werk mogelijk te maken

De ingezonden brieven van donderdag 18 januari.

Medewerkers van een sociale werkplaats pakken snoep in. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Medewerkers van een sociale werkplaats pakken snoep in.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Brief van de dag: Huichelachtig gejammer

Wat een huichelachtig gejammer over de teloorgang van de sociale werkplaatsen. Luidruchtig wordt het optreden van William Moorlag als onvermijdelijk en zelfs zegenrijk bestempeld. Hij wilde de sw-mensen helpen die door zijn eigen partij in de steek werden gelaten. Onzin. Je helpt geen mens door met gesjoemel werk mogelijk te maken.

Op die wijze faciliteer je juist het doorzetten van de bezuinigingen en giet je het fundament voor weer nieuwe bezuinigingen. Het is als heulen met de vijand en allesbehalve een heroïsche manier van handelen.

Het was vijftien jaar geleden al klip-en-klaar dat de sociale werkvoorziening werd uitgekleed. In fraaie bewoording en met externe consultants als rijkelijk betaalde gidsen kwam gemeentelijk bestuur op afstand te staan. De privatiseringspest infecteerde de werkplaatsen. Niet alleen burgemeesters en wethouders, maar ook leden van ondernemingsraden, directeuren, managers en nieuw aangetrokken commissarissen speelden bedrijfje met belastingcenten. Gemotiveerd door landelijk politiek beleid, aangemoedigd door consultants en bezeten van de veronderstelde zegeningen van het echte bedrijfsleven zogen de direct verantwoordelijken de sociale werkvoorziening uit. Ook Moorlag is zo een verantwoordelijk bestuurder.

Er hangt overigens wel een pijnlijk prijskaartje aan een andere opstelling als directeur van een sociale werkvoorziening. Tegenspraak in termen van 'hier doe ik niet aan mee' kost je de kop waarvan akte.

Dr. Aart G. Broek, gewezen directeur MareGroep, organisatie voor sociale werkvoorziening, Katwijk/Voorhout

Pulsvissen is top

De natuurorganisaties hadden beter voor het gebruik van pulsvisserij kunnen lobbyen dan tegen deze innovatie (Voorpagina, 17 januari). Eindelijk is het vissen op platvissen weer rendabel, met ook nog eens positieve bijvangsten. Met pulsvissen is er minder uitstoot van uitlaatgassen, minder bodemberoering en minder bijvangst van vis. Daarbij biedt rendabele visserij ook nog eens kansen.

Doordat het innovatief vissen op platvis rendabel is, hoeven vissers ook minder platvis te vangen om financieel gezond te blijven. Dit zou ook nog eens minder uitstoot van verbrande diesel opleveren en nog minder bodemberoering. Het zou de vissers bovendien de financiële middelen geven om, samen met natuurorganisaties, extra te innoveren en zo de schade aan het milieu en de bijvangst verder te reduceren.

Liever schaffen deze natuurorganisaties echter de gehele visserij af. Als vegetariër vind ik dat een goed streven. De visvangst helemaal uitbannen gaat echter niet gebeuren, zeker niet op korte termijn, daar gaan hun Franse visvrienden natuurlijk nooit mee instemmen.

Zolang de visserij blijft bestaan, kan er beter gekozen worden voor de minst schadelijke praktijk, namelijk het pulsvissen. Nu blijft de visserij bestaan in haar vervuilende en zee-onvriendelijke gedaante en komt geen enkel doel van de natuurorganisaties dichterbij. Hadden ze maar gelobbyd voor innovatie in plaats van een verbod.

Bob Wuisman, Utrecht

Vive la France

Het hopeloos verouderde en op zijn versleten imago 'pour la gloire de la France' steunende Frankrijk misbruikt zijn politieke macht niet alleen om zijn verouderde vissersvloot te helpen, maar gewoon omdat Fransen het niet kunnen hebben dat anderen beter en innovatiever zijn dan zij. Waarin innoveren Fransen eigenlijk? Hun Air France? Nee, zij moeten het van onze KLM hebben om nog winst te maken. Hun auto-industrie? Nee, ze hangen een paar matrassen aan de zijkant van hun auto's en doen of ze het wiel weer hebben uitgevonden. Hun arbeidsmarkt? Nee, als ze een stap harder moeten zetten voor hetzelfde salaris, leggen ze Frankrijk plat met hun stakingen. En dan heel hypocriet beweren dat pulsvissen slecht is voor het milieu.

Nee, zo'n filterloze Peugeotdiesel, die is pas goed voor het milieu.

We waren beter af met Engeland dan met Frankrijk in de EU.

E. Oterdoom, Amsterdam

Barsten

Op woensdag 17 januari sla ik benieuwd de Volkskrant open op zoek naar info over het grote gasdebat Groningen. Het krijgt net iets meer regels dan de bijna-overdosis van 'Barbie', maar vijf keer minder dan het verhaal van de Amerikaanse ambassade in Londen en dat van de brand in een oud VOC-gebouw in Jakarta. Ruim honderdduizend Nederlanders kunnen scheuren en barsten.

Peter Prak, Noordlaren

Burgemeester (m/v)

Bij uw artikel over burgemeestersverkiezingen (Ten eerste, 17 juni) viel op dat de kandidaten op traditionele wijze werden vermeld. Dezer dagen worden door alle partijen de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in gereedheid gebracht. Die moeten op 5 februari met de nodige bijlagen worden ingeleverd. Daarbij is de vermelding van roepnaam en geslacht optioneel.

Genderneutrale kandidatenlijsten waren en zijn altijd toegestaan.

Hylke ten Cate, Haarlem

Robin Hood

PvdA'er Moorlag heeft de wet overtreden. Hij wordt daarvoor niet door een rechtbank ter verantwoording geroepen, maar door een interne PvdA-commissie. Die spreekt hem vrij. Hij heeft de wet overtreden, maar dat was met goede bedoelingen. Hij houdt zo zijn bewijs voor goed gedrag en mag gewoon verder als Kamerlid.

De PvdA creëert haar eigen parallelle rechtsstaat.

Geert Driessen, Malden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden