Moordverdachte Wim S. vrij om zorg ziek kind

Wim. S., de 41-jarige man uit Udenhout die al ruim een jaar vastzit op verdenking van de moord op zijn echtgenote Heidy Goedhart, komt vandaag voorwaardelijk vrij. De rechtbank noemt diens zieke zoon als reden voor de schorsing van het voorarrest, 'maar het zegt ook iets over de hele zaak', aldus zijn advocaat.

Wil Thijssen
null Beeld anp
Beeld anp

Wim S. (41) bekende de moord op zijn vrouw nadat rechercheurs hem in een omvangrijke undercoveroperatie een vaste baan in het vooruitzicht hadden gesteld. In ruil daarvoor moest hij de moord bekennen. S. zat diep in de schulden, wilde de baan graag en legde bij zijn nieuwe baas 'het gebed van mijn leven' af - hij zou Goedhart met een baksteen knock-out hebben geslagen en vervolgens hebben gewurgd in hun achtertuin.

Die verklaring trok S. in zodra hij doorhad dat undercoveragenten hem 'erin hebben geluisd'. Donderdag, tijdens de regiezitting in de strafzaak, pleitte advocaat Arthur van der Biezen voor de zesde keer voor vrijlating van zijn cliënt. De rechtbank ging akkoord omdat de zoon van Wim S. ernstig ziek is en diverse operaties moet ondergaan. 'Maar als een verdachte van het zwaarste delict wordt beschuldigd laat een rechtbank hem niet zomaar om privéredenen gaan', zegt raadsman Van der Biezen. 'Dit zegt wel iets over hoe de rechtbank in deze zaak staat.'

Daarmee bedoelt hij dat de werkwijze van de politie - undercover opereren, 'smijten met grote geldbedragen' en 'voorliegen van mijn cliënt' - omstreden is. Deze moordzaak draait dan ook vooral om de vraag of de toegepaste methode van de recherche teneinde een bekentenis te krijgen, is geoorloofd.

Tijdens de zitting gisteren in Breda vergeleek S. zichzelf met het hoofdpersonage uit de Amerikaanse documentaireserie Making a Murderer, waarin een man jarenlang ten onrechte vastzit voor een verkrachting. S. zegt dat hij onschuldig is, en daardoor ook slachtoffer van deze moordzaak.

Vrijdag 31 maart wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Tot die datum is S. op vrije voeten, onder meer op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert.

Hoe ver mag de politie gaan bij een bekentenis?

Lees hier hoe Wim S. in de val van de politie liep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden