Moordproces Russische oppositiepoliticus Nemtsov begonnen

Het proces tegen de verdachten van de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov is maandag van start gegaan in Moskou. De vijf Tsjetsjeense verdachten ontkennen allen iets te maken te hebben met de moord.

Redactie
De Tsjetsjeense verdachten vandaag in de rechtbank. Beeld epa
De Tsjetsjeense verdachten vandaag in de rechtbank.Beeld epa

De voormalige vicepremier werd vorig jaar op straat doodgeschoten, op steenworp afstand van het Kremlin. Enkele personen sprongen uit een auto en vuurden kogels op hem af. Hij werd zeker vier keer geraakt.

Nemtsovs familie vreest dat de opdrachtgevers van de moord nooit zullen worden gevonden. Een advocaat van de familie zei tegen de rechter dat het onderzoek naar de moord objectief noch volledig is geweest. Hij wees hierbij onder meer op het gebrek aan videobewijs, hoewel de moord werd gepleegd vlakbij het goed bewaakte Rode Plein en het Kremlin.

De beveiliging bij het begin van het proces was aanzienlijk. De verdachten werden door gewapende en gemaskerde agenten de rechtszaal ingeleid, meldt de BBC.

Pathologische leugenaar

Nemtsov was vice-premier in de hervormingsgezinde regering van Boris Jeltsin. Na zijn vertrek in 1998 koos Nemtsov een kritische koers, met name tegen de regering van Vladimir Poetin. Hij leidde een kleine liberale partij in de Doema, het Russische parlement, maar bij de verkiezingen in 2003 behaalde zijn partij geen zetels. Daarna was hij een voorman van de buitenparlementaire oppositie. Bij demonstraties werd Nemtsov meer dan eens opgepakt. Uren voordat hij werd doodgeschoten gaf hij nog een interview waarin hij Poetin een pathologische leugenaar noemde.

In 2004 schreef hij een ophefmakend artikel 'Over het gevaar van het Poetinisme', waarin hij waarschuwde voor een terugkeer naar de communistische dictatuur. In 2011 zei hij in een gesprek met de Volkskrant gelijk te hebben gekregen: 'We hebben nu te maken met Poetins dictatorschap voor het leven. Dat is een nieuwe realiteit. Wat kun je daarvan verwachten? Economische stagnatie, de gestage militarisering van de maatschappij, anti-westerse vooral anti-Amerikaanse campagnes en wellicht een nieuwe wapenwedloop. Ondertussen zullen de sociale problemen verergeren. De gezondheidszorg en het onderwijs zullen verder afglijden. Uiteindelijk denkt Poetin alleen aan zijn eigen machtspositie en hoe hij die kan behouden.'

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden