profiel

'Moordmakelaar' ging van wapenhandel tot huurmoord

'Moordmakelaar' Fred R. gaat voor halvering van zijn straf van 30 jaar cel. Hij heeft met justitie een deal gesloten in het omvangrijke liquidatieproces en zal getuigen tegen medeverdachten.

Fred R. (met snor) tijdens het hoger beroep in Amsterdam vorig jaar. Beeld anp
Fred R. (met snor) tijdens het hoger beroep in Amsterdam vorig jaar.Beeld anp

Hoe omstreden kan een mens zijn? Fred R. was al niet de liefste, met een veroordeling, begin 2013, tot 30 jaar celstraf voor zijn aandeel in de reeks liquidaties die Amsterdam in de jaren negentig teisterde. Nu heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep een overeenkomst met hem gesloten: als deze 'moordmakelaar' verklaringen aflegt over de opdrachtgevers tot die liquidaties, vermindert zijn straf met de helft. Willem Holleeder, Dino S. en Ali A., die door het OM van die opdrachten worden verdacht, zullen Freds verklaringen vrezen.

Fred R. (Hilversum, 1968, vader van vier kinderen), rijdt al vroeg in mooiere auto's dan zijn medespelers bij FC Utrecht en Volendam, waar hij een verdienstelijk amateurvoetballer is. Geruchten dat hij zijn Porsche bekostigt met winsten uit de wapen- en explosievenhandel worden bevestigd als de recherche bij een aanhouding in 2003 twee doorgeladen pistolen bij hem aantreft en in zijn huis vele wapens, munitie en handgranaten vindt. Die vondst wordt groot societynieuws als zijn huurbaas de televisiediva Katja Schuurman blijkt te zijn. Zij heeft niets met die wapens te maken, maar Fred, die graag in de belangstelling staat, geniet van de aandacht die zijn aanhouding oogst. Hij stijgt ermee in aanzien bij 'collega's'.

Wapenhandelaar en zelfbenoemd 'womanizer' Fred R. werkt in die periode voor Greg R., een beruchte, meervoudig veroordeelde drugsbaron uit Vinkeveen. Greg is een vriend van Willem Holleeder en de vader van Jesse R., die later samen met Fred zal worden veroordeeld voor hun aandeel in de Amsterdamse liquidatiereeks.

Fred en Greg kennen elkaar uit de gevangenis in Heerhugowaard, waar Fred zit op verdenking van de moord in 1998 op een Surinamer die een partij harddrugs zou hebben geript. Fred wordt voor die moord veroordeeld tot 17 jaar cel, maar zijn advocaat, Peter Plasman, weet hem vrij te krijgen als blijkt dat justitie in dit proces een vormfout heeft gemaakt.

Volgens de recherche proberen Fred en Greg vanuit de gevangenis opdracht te geven tot de liquidatie van de Hilversumse crimineel George van D., die op aanraden van de politie een poosje onderduikt. Als Fred kort daarop vanwege die vormfout vrij komt, wordt hij al snel opnieuw gearresteerd. Er is een belastende verklaring tegen hem afgelegd door Dwight S., de 26-jarige moordenaar van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Volgens deze jonge moordenaar, een amateur die de broer is van Freds gevangeniskapster met wie Fred een relatie heeft, gaf zijn zwager hem instructies voor de moord op Van der Bijl: twee kogels in de borst en één door het hoofd voor de zekerheid. De jongen vertelt het huilend en beschaamd voor de rechtbank.

Dwight S.' belastende verklaring doet Fred R. uiteindelijk belanden in het verdachtenbankje tijdens het omvangrijke liquidatieproces waarin vorig jaar, na vijf jaar procederen, ongekend hoge straffen aan huurmoordenaars zijn uitgedeeld. Het hoger beroep dat nu loopt moet leiden tot de ontmaskering van hun opdrachtgevers. Willem Holleeder is een van die verdachten, niet in het minst omdat de geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl op het punt stond kroongetuige te worden in het proces tegen Holleeder. Van der Bijl leende onder meer zijn auto uit aan Holleeder en diens maat annex zwager Cor van Hout, waarmee zij naar Frankrijk vluchtten nadat ze biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur in 1983 hadden ontvoerd. Van der Bijl heeft ook een deel van het losgeld opgegraven en in vastgoed geïnvesteerd, verklaarde hij vlak voor zijn dood bij de recherche.

'In het riool zwemmen geen witte zwanen', stelde het OM tijdens het grote liquidatieproces. De aanklagers doelden daarmee op hun samenwerking met kroongetuige Peter la S., de huurmoordenaar die 8 in plaats van 16 jaar cel kreeg omdat hij zijn companen, onder wie wapen- en explosievenexpert Fred, verried. Het was voor het eerst dat het OM zaken deed met een kroongetuige die zelf bloed aan zijn handen had.

En nu is het voor het eerst dat de aanklagers met een soortgelijke, veroordeelde huurmoordenaar een overeenkomst sluiten in hoger beroep. Voor zijn belastende verklaringen mag Fred eerder naar 'buiten' - zijn straf van 30 jaar cel wordt gehalveerd. Omdat hij al sinds 2007 in voorarrest zit en bij goed gedrag mogelijk eerder vrijkomt, zal die vrijlating niet lang op zich laten wachten. Veel angst hoeft de samenleving niet voor deze beruchte huurmoordenaar te hebben: net als Peter la S. is hem een getuigenbeschermingsprogramma in het buitenland gegarandeerd. Het is in zijn eigen belang als hij vervolgens nooit meer iets van zich laat horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden