Moordende KNIL'ers met trauma naar Indië

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Twee van de drie militairen die als ondergeschikten van kapitein Raymond Westerling oorlogsmisdaden pleegden op Celebes, leden vermoedelijk aan een oorlogstrauma. Onderluitenant Jan Vermeulen had in Nederland voor het Duitse vuurpeloton gestaan voordat hij als KNIL'er terugkeerde naar Nederlands-Indië. Kapitein Rijborz had in het Jappenkamp gezeten, blijkt uit informatie van Celebesdeskundige Willem IJzereef.

Westerling had van de legerleiding carte blanche gekregen om orde op zaken te stellen op Celebes, waar veel aanhangers van de Indonesische revolutie zaten. De methode-Westerling werd berucht, vooral omdat zijn ondergeschikten Vermeulen en Rijborz over de schreef gingen.

Vermeulen kreeg in 1949 de Bronzen Leeuw, op de Willemsorde na de hoogste militaire onderscheiding, bleek donderdag uit onderzoek van Trouw. Hij kreeg die voor zijn werk in het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was een KNIL-militair, die in 1940 naar Nederland ging en vrijwel meteen deelnam aan het verzet tegen de Duitsers. In 1945 keerde hij terug naar Indië waar hij van verzetsheld oorlogsmisdadiger werd.

Tegen Vermeulen en Rijborz werd kort na de koloniale oorlog strafrechtelijk onderzoek ingesteld vanwege hun optreden op Celebes. Het onderzoek verdween in de doofpot. Vervolging van de militairen werd ondoenlijk geacht. Westerling was destijds voor de Nederlandse regering boven elke verdenking verheven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden