Moordenaars Britse peuter vrij, maar wel onder toezicht

De moordenaars van de tweejarige peuter James Bulger zullen worden vrijgelaten. Dat maakte de Britse minister van Binnenlandse Zaken Blunkett gisteren bekend....

De ouders van Bulger reageerden met onbegrip, woede en ontzetting, evenals talrijke actiegroepen die in de Britse boulevardpers een dankbare spreekbuis vonden. Ze gingen in beroep en hielden demonstraties. Maar gisteren bleek dat ze aan het kortste eind hadden getrokken.

Het besluit voor hun definitieve vrijlating werd bekendgemaakt door de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, nadat een speciale commissie bestaande uit een rechter, een psychiater en een derde onafhankelijke lid eerder deze week had bepaald dat Venables en Thompson geen gevaar meer vormen voor hun omgeving.

De reacties van Bulgers ouders waren emotioneel. Bulgers moeder Denise Ferguson verklaarde 'totaal kapot en compleet van de wereld te zijn'. 'Het heeft niets van doen met wraak, maar hier wordt geen recht gedaan.' Ze wees de beschuldigende vinger in de richting van opperrechter Woolf. 'De liberale rechtbank-elite heeft hiermee de boodschap gegeven dat misdaad loont.' Bulgers vader - inmiddels gescheiden van Ferguson - noemde het besluit tot vrijlating 'verschrikkelijk, ongevoelig en heel slecht getimed'.

Venables en Thompson zullen overigens in veel opzichten niet echt vrij zijn. Ze zijn slechts voorwaardelijk en onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld, hetgeen betekent dat ze elk moment weer kunnen worden gearresteerd. Justitiële ambtenaren zullen voortdurend toezicht op hen uitoefenen. Daarnaast zijn ze gebonden aan talrijke verboden: ze mogen elkaar niet zien, noch ooit de Merseyside betreden of de familie van Bulger benaderen.

Aanvankelijk werd overwogen het tweetal naar Australië of Nieuw-Zeeland te verbannen, maar deze landen stelden geen prijs op de komst van de jongens. Gezien het feit dat ze onder toezicht zijn gesteld, zullen ze vermoedelijk in Groot-Brittannië zelf moeten trachten een nieuw leven op te bouwen. De staat heeft een woning en een periodieke financiële toelage gegarandeerd. Hun grote angst zal echter ongetwijfeld zijn dat ze alsnog zullen worden ontdekt.

De media in Engeland en Wales mogen hun identiteit niet onthullen, maar buitenlandse media (waaronder die in Schotland) en websites zijn niet aan deze regel gebonden.

Venables en Thompson zijn nu achttien jaar. In 1993 ontvoerden ze, nauwelijks tien jaar oud, voor het oog van een videocamera James Bulger uit een winkelcentrum bij Liverpool. Het tweejarige jongetje werd op gruwelijke wijze gemarteld en daarna gedood. De beelden van de kidnapping gingen de hele wereld over, evenals die van een woedende volksmassa die in hun wraakzucht het gerechtsgebouw met stenen bekogelden.

De rechtbank veroordeelde Venables en Thompson tot acht jaar gevangenisstraf, maar de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard verhoogde onder grote maatschappelijke druk de straf tot vijftien jaar. Opperrechter Lord Woolf verklaarde de ministeriële beschikking vorig jaar echter niet rechtsgeldig, hetgeen betekende dat hun vrijlating onontkoombaar zou zijn.

Of Venables en Thompson de gevangenis al hebben verlaten, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden