Moordenaars Britse peuter James Bulger komen vrij

De ouders van de in 1990 vermoorde Britse peuter James Bulger hebben woedend gereageerd op de aankondiging dat de daders worden vrijgelaten....

Van onze correspondent

De moeder van Bulger barstte gisteren in tranen uit. Ze noemde het Britse rechtssysteem een farce.

Venables en Thompson waren pas tien toen ze in 1990 de peuter uit een winkelcentrum bij Liverpool ontvoerden en daarna vermoordden. De laatste videobeelden van het eenzaam wandelende kind in het winkelcentrum veroorzaakten in Groot-Brittannië enorme opschudding.

In 1993 werden de twee daders veroordeeld tot minimaal acht jaar gevangenisstraf. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard vond de straf echter te licht en bepaalde een jaar later dat de twee tieners gezien de ernst van het delict minstens vijftien jaar vast zouden moeten blijven zitten. Maar de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens oordeelde dat niet de politiek, maar de rechterlijke macht de duur van gevangenisstraffen bepaalt.

De twee jongens, die inmiddels achttien zijn, hebben opgesloten gezeten in een jeugdgevangenis. Het Hooggerechtshof, dat gisteren het besluit van hun vrijlating bekendmaakte, vindt dat ze vrij moeten komen nu ze de minimumstraf hebben uitgezeten. Het Hof vindt het gezien hun leeftijd niet wenselijk ze nog langer gevangen te houden, ook omdat dit zou betekenen dat ze naar een normale strafinrichting moeten worden overgeplaatst. Overigens zou een reclasseringscommissie de vrijlating nog kunnen dwarsbomen als vast zou staan dat de beide jongens nog altijd een gevaar voor de maatschappij vormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden