Moordenaars Arkan krijgen dertig jaar cel

Drie mannen zijn maandag door een rechtbank in Belgrado in hoger beroep schuldig bevonden aan de moord in 2000 op de beruchte Servische militieleider Zeljko Raznatovic Arkan en hebben ieder dertig jaar gevangenisstraf gekregen....

AP

De drie, Dobrosav Gavric, Milan Djuricic en Dragan Nikolic, schoten Arkan in januari 2000 neer in de lobby van het Intercontinental Hotel in Belgrado. Gavric en Duricic werden bij verstek veroordeeld.

Het drietal was eerder schuldig bevonden en veroordeeld, maar daarna in beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De uitspraak van maandag was het derde vonnis. Vijf medeplichtigen kregen maandag in totaal dertig jaar gevangenisstraf.

Arkan leidde tijdens de oorlogen in Bosnië en Kroatië een paramilitaire militie en was kort voor de moord door het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd. Arkans verwanten betichten de Servische staatsveiligheidsdienst ervan achter de moord te zitten. Zijn zuster Jasna Diklic herhaalde die beschuldiging maandag en zei dat hij was omgebracht omdat hij op het punt stond zich te keren tegen de toenmalige Servische leider Slobodan Milosevic.

Sinds het begin van het eerste proces tegen Arkan in 2001 zijn verscheidene getuigen vermoord. Milosevic stierf in maart dit jaar in zijn cel in Scheveningen aan een hartaanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden