Nieuws

Moordenaar George Floyd bekent schuld in nieuwe rechtszaak

De voormalige agent die George Floyd doodde, gaf woensdag toe dat hij de burgerrechten van de zwarte Amerikaan heeft geschonden. Derek Chauvin zit al een gevangenisstraf uit vanwege de moord die de Black Lives Matter-beweging deed oplaaien. Door de bekentenis moet hij waarschijnlijk niet levenslang, maar slechts 25 jaar vastzitten.

Carlijn van Esch
De broers en neef van George Floyd staan de pers te woord na de bekentenis van Derek Chauvin.  Beeld AFP
De broers en neef van George Floyd staan de pers te woord na de bekentenis van Derek Chauvin.Beeld AFP

Chauvin verscheen woensdagochtend voor de rechtbank van Minnesota om schuld te bekennen. In september ontkende de ex-agent nog dat hij de rechten van George Floyd had geschonden tijdens zijn arrestatie in Minneapolis, de grootste stad van Minnesota. De aanklacht tegen Chauvin luidt dat hij Floyd tweemaal zijn burgerrechten ontnam, namelijk door zijn knie in de nek van Floyd te drukken terwijl hij zei dat hij niet kon ademen en ook door hem geen medische zorg te verlenen.

Ook pleitte Chauvin schuldig in een vergelijkbare rechtszaak over de arrestatie van een zwarte veertienjarige jongen in 2017. Hij schond de rechten van de jonge arrestant toen hij de jongen bij de keel vasthield, hem met een zaklamp op het hoofd sloeg en hem met zijn knie op de grond hield, terwijl de jongen geboeid was en geen weerstand bood.

Op dit moment zit Chauvin al een gevangenisstraf uit van 22,5 jaar. In juni werd hij veroordeeld voor doodslag, zware mishandeling met de dood als gevolg en dood door schuld. In de nieuwe rechtszaak was een levenslange gevangenisstraf tegen de 45-jarige Amerikaan geëist, maar door de schulderkenning vroeg justitie om een lichtere straf van 25 jaar. Volgens Amerikaanse media kan er met de uitspraak van de rechtbank van Minnesota maximaal 2,5 jaar bovenop het vonnis komen, zodat Chauvin in totaal 25 jaar zou moeten zitten.

In mei 2020 arresteerden de toenmalige politieagent en drie collega’s de zwarte Amerikaan George Floyd. Een omstander filmde hoe Chauvin meer dan negen minuten lang met zijn knie op de nek van Floyd bleef zitten, waardoor hij zijn bewustzijn en later zijn leven verloor. Floyd’s woorden ‘I can’t breathe’ gingen de hele wereld over en veroorzaakten grote verontwaardiging. In Amerika en ook daarbuiten protesteerde de Black Lives Matter-beweging tegen politiegeweld en racisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden