Moordenaar Bruinsma gedood

Martin Hoogland (47), veroordeeld voor de moord op mafiabaas Klaas Bruinsma in 1991, is donderdagmiddag doodgeschoten in Hoorn. Kort na vier uur werd hij op de fiets onder vuur genomen door een man met een automatisch wapen....

Een meisje dat vrijwel direct na de aanslag de plaats van het delict passeerde, vertelt over het tafereel dat zij aantrof. Het slachtoffer lag met zijn fiets op de grond. De nog onbekende dader was er te voet vandoor gegaan. 'Afschuwelijk dat dit op klaarlichte dag gebeurt, op een plaats waar veel scholieren passeren. Het wordt almaar erger in Nederland.'

De aanslag vond plaats op het dubbele fietspad op Keern in Hoorn, vlak bij de kruising met de Van Dedemstraat. Dit belangrijke toegangspunt van Hoorn, bij het station en snelweg A7, was door het politieonderzoek gisteren urenlang gestremd.

Het slachtoffer werd om kwart voor zeven gisteravond weggevoerd. Een buurtbewoner zou de politie een goede beschrijving hebben gegeven van de schutter.

Advocaat Jan Boone, die het slachtoffer bijstond in zijn strafzaak na de moord op Bruinsma, was twee weken geleden nog op bezoek bij Hoogland.

Boone is 'erg geschrokken' van het nieuws van de dood van zijn voormalige cliënt. 'Hoogland was opgewekt toen ik bij hem was. In juni zou hij vrij komen. Hij was blij en tevreden dat hij bijna van zijn straf af was.' Over een mogelijke aanslag hebben zij nooit gesproken, aldus Boone.

De advocaat zegt niet op de hoogte te zijn van een dreigende vergelding voor de moord op Bruinsma.

Hoogland werd in 1993 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar cel wegens de moord op Bruinsma, en tot tien jaar cel wegens de moord op drugshandelaar Tonny Hijzelendoorn in Wilnis. Een verklaring van drugscrimineel Steve Brown speelde een belangrijke rol bij de veroordeling. Cassatieverzoeken bij de Hoge Raad liepen in beide zaken op niets uit.

Hoogland zou Brown hebben verteld hoe hij Bruinsma neerschoot en hem vervolgens met enkele schoten in het hoofd doodde. Directe aanleiding voor de moord zou mogelijk een ruzie tussen beiden zijn.

Bruinsma kwam een halfjaar geleden weer in het nieuws toen bekend werd dat Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, contact met hem heeft gehad in haar studententijd.

Hoogland heeft zelf altijd ontkend dat hij de moordenaar van Bruinsma was.

Van de ex-rechercheur werd gezegd dat hij vooral een gevaarlijke klusjesman was voor andere criminelen. Hoogland zou diverse opdrachten hebben uitgevoerd voor de Joegoslavische onderwereld .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden