Moordcijfers in Amerikaanse steden gedaald
In de meeste grote Amerikaanse steden is het aantal moorden het afgelopen jaar gedaald tot onder het niveau van 25 jaar geleden....
Van onze correspondent
Oscar Garschagen
WASHINGTON
Het verschijnsel van dalende gewelddadige criminaliteit doet zich ook voor in steden als Chicago, Detroit, Philadelphia, Miami en zelfs ook Washington DC. In wat eens de 'Murder Capital' van de VS werd genoemd, werden in '97 301 moorden gepleegd. Een jaar daarvoor waren dat er nog 397. In New York City werden 755 moorden aangegeven en in Los Angeles waren dat er 566. In 1993 werden in de Californische metropool nog meer dan duizend moorden per jaar gepleegd.
Hoewel de FBI, criminologen, politici en onafhankelijke denktanks vele verklaringen hebben voor het dalend moordcijfer, wordt algemeen een verband gelegd met de economische groei. 'Moordcijfers en economische omstandigheden in een stad blijken nauw met elkaar in verband te staan', aldus National Institute of Justice.
'Cijfers over armoede en cijfers over moord bewegen op lange termijn in dezelfde richting. Toenemende werkloosheid leidt in het algemeen tot meer moorden', aldus het instituut dat gespecialiseerd is in de lange-termijn trends op het gebied van criminaliteit.
De scherpe daling van de gewelddadige criminaliteit is vooral merkbaar in stadsdelen waar de meeste arme, werkende mensen wonen. In die buurten is de vraag naar arbeidskrachten (en de lonen) verhoudingsgewijs het sterkst gestegen.
De Los Angeles Times constateerde donderdag dat de daling des te opmerkelijker is als bedacht wordt dat tussen 1990 en 1997 de toename van het aantal immigranten geleid heeft tot reële groei van de bevolking. Of anders gezegd, terwijl blanken Los Angeles verlieten, kwamen er meer Latino's de stad binnen en daalde de criminaliteit.
Tal van andere factoren spelen een rol. Het gebruik van 'crack-cocaïne' is op zijn retour, er zijn vredesverdragen gesloten tussen de grote bendes, de Cripps en de Bloods en die overeenkomsten hebben ook effect gesorteerd in het midden-westen. In Los Angeles en New York is de drugshandel minder gewelddadig geworden, omdat de grote oorlogen tussen de gangs over hun hoogtepunt heen lijken te zijn. Zij lijken de territoria te hebben verdeeld.
Politici claimen dat ook hun law and order-maatregelen effect hebben gehad. Kerken, buurtgroepen, ouderverenigingen en anti-vuurwapenorganisaties eisen ook hun aandeel in het succes op. Politiecommissarissen en burgemeesters zien verbeterde politie-tactieken en investeringen in manschappen en materieel als verklaringen voor de gunstige statistieken.
In het afgelopen jaar hebben politiekorpsen in totaal bijna 100 duizend extra agenten in dienst mogen nemen. De kosten daarvan werden grotendeels betaald door de federale overheid. Het plan voor 100 duizend extra agenten was een essentieel onderdeel van president Clinton anti-misdaad-wetten van 1993 en 1994.
Hoogstwaarschijnlijk spelen ook demografische factoren een rol. Het aantal jonge mannen - tussen de 14 en 35 jaar - in de binnensteden daalt. In deze leeftijdsgroep bevinden zich relatief gezien de meeste daders en slachtoffers van gewelddadige criminaliteit. Onduidelijk is nog in hoeverre de nieuwe antivuurwapenwetgeving een rol heeft gespeeld in de daling van het aantal moorden.