Moordcijfer grote steden sinds 1965 verzevenvoudigd

De meeste moorden worden gepleegd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar pas sinds 1965 is de kans slachtoffer te worden van moord of doodslag in de grote steden veel groter geworden dan in de rest van het land....

Dat concluderen onderzoekers P. Nieuwbeerta (Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) en I. Deerenberg (Centraal Bureau voor de Statistiek) in een studie die maandag is verschenen. Zij geven voor het eerst een overzicht van langetermijntrends in slachtofferschap van moord en doodslag in Nederland, op basis van gegevens van het zogeheten historische bestand slachtoffers moord en doodslag. Zij onderzochten de periode 1911-2002. In totaal zijn in die jaren 7493 mensen op Nederlands grondgebied overleden als gevolg van moord of doodslag.

In de periode 1965-1990 deed zich een sterke stijging van het aantal moorden en doodslagen voor: van gemiddeld veertig per jaar naar tweehonderd. In die periode tekent zich ook het verschil af tussen de drie grootste steden en de rest van het land. Vóór die jaren was er niet of nauwelijks sprake van enig verschil. Vanaf 1965 is het aantal moorden in de drie grootste steden vrijwel continu gestegen. De stijging in de rest van het land bleef hier sterk bij achter.

In de jaren 2000-2002 vielen gemiddeld 3,4 slachtoffers per 100.000 inwoners in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Rotterdam telde jaarlijks gemiddeld 4,1 slachtoffers per 100.000 inwoners, Amsterdam 3,2 en Den Haag 2,6. In de rest van Nederland vielen 0,9 slachtoffers per 100.000.

Van alle 7493 slachtoffers in de gehele onderzochte periode was circa tweederde man en éénderde vrouw. In de periode 1965-1990 steeg vooral de kans voor volwassen mannen op een gewelddadig levenseinde. Volgens de onderzoekers was er voor deze bevolkingsgroep sprake van een verviervoudiging (van ongeveer 0,5 tot ruim 2,0 per 100.000). De trend voor vrouwen is gelijk gebleven.

De onderzoekers noemen het waarschijnlijk dat er in de periode 1965-1990 vooral sprake is geweest van een toename van het aantal moorden bij ruzies, mogelijk in het criminele circuit. Een extra aanwijzing hiervoor is dat de politie- en rechtbankstatistieken gelijksoortige trends laten zien voor andere typen (gewelds-)criminaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden