Moord op toerist brengt China in verlegenheid

Begin september vertrok de Brit Tom Dawson, net klaar met zijn opleiding in Londen tot grafisch kunstenaar, voor een rondreis van acht maanden door Azië....

In de buurt van de muur bij Badaling, de meest bezochte plek 65 kilometer ten noorden van Peking, werden bloedsporen en een Engels boekje gevonden. Met honden volgde de politie het spoor. Drie dagen later werd het lijk van Tom Dawson, slechts gekleed in een T-shirt, gevonden in een ravijn bij de muur.

Het duurde meer dan een week voordat dat nieuws bekend werd. Dat het hoofd danig was toegetakeld en de keel doorgesneden, werd later door de vader van Dawson ontkend. Hij zou slechts lichte verwondingen hebben opgelopen. Zeker was echter dat zijn videorecorder en bijna al zijn andere bezittingen waren gestolen.

Een 'bijzonder gelukkige, levenslustige, fascinerende jongeman', zoals zijn ontroostbare familie hem omschreef, was het slachtoffer geworden van een stupide gewelddaad, waarschijnlijk begaan door dorpelingen die in de eenzame backpacker een gemakkelijk slachtoffer hadden ontdekt.

Een ordinaire roofmoord? Niet voor de Chinese regering, die hypergevoelig is voor geweldsmisdrijven, vooral als buitenlanders daarvan het slachtoffer zijn. Dat kan immers de diep gekoesterde imago van China als een veilig toeristenland in diskrediet brengen. De gevoeligheid gaat zover, dat het jaarlijkse aantal moorden in China staatsgeheim is.

Desondanks staat het vast dat er steeds meer gemoord wordt. Dat is het logisch gevolg van de oprukkende markteconomie, die een gapende welvaartskloof heeft gecreëerd tussen een rijke minderheid en een meerderheid van armoedzaaiers. De sociale controle is verslapt en de meeste misdrijven blijven onbestraft.

De veiligheid van buitenlanders is voor de autoriteiten haast een obsessie. In Peking en andere grote steden moeten ze wonen in zwaar bewaakte compounds, waar een overvloed aan veiligheidspersoneel zich onledig houdt met meestal zinloze controles.

De moord vond plaats bij Badaling, een Disneyland-achtig themapark bij een herbouwd stuk van de Chinese Muur. Dagelijks komen hier duizenden toeristen uit binnen- en buitenland, en politie is overal. Maar even buiten deze welvaartshaard liggen geïsoleerde dorpen waar alleen af en toe een backpacker langskomt.

Afgelopen zondag mochten Chinezen en buitenlanders voor het eerst in de geschiedenis van de Volksrepubliek een politiebureau in Peking bezoeken. 'Ze konden zelf zien', meldde het staatspersbureau Nieuw China, 'hoe de Chinese politie de misdaad te lijf gaat via een draadloos netwerk en hoe China door high-tech-methodes zijn politiemacht versterkt.'

Over de aanleiding van dit bezoek geen woord. Wel liet het persbureau een paar buitenlanders aan het woord die diep onder de indruk waren van hun bezoek en verzekerden hoe veilig ze zich voelden. Als ze representatief zijn, heeft deze poging tot damage control na de moord op Tom Dawson succes gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden