Moord op tegenstander Aristide overschaduwt bezoek van Clinton

'Haïti is nu democratisch, vrij en veiliger dan ooit tevoren', zei de Amerikaanse president Clinton vrijdag. Zijn historische bezoek aan Port-au-Prince werd echter overschaduwd door beschuldigingen dat personen rond de Haïtiaanse president Aristide betrokken zijn geweest bij de moord op een bekende criticus van de regering....

AFP; AP; REUTER

Reuter, AFP, AP

PORT-AU-PRINCE

Vrijdag werden nieuwe feiten bekend over de moord op Mireille Durocher-Bertin, Haïti's prominentste tegenstander van de Amerikaanse interventie en president Aristide.

Zowel de Verenigde Staten als president Aristide waren al zeker een week op de hoogte van een moordkomplot tegen mevrouw Bertin, maar hebben blijkbaar niet voldoende maatregelen kunnen nemen om haar te beschermen.

Bovendien hebben diplomaten in Port-au-Prince gemeld dat minister van Binnenlandse Zaken Mondesir Beaubrun vermoedelijk betrokken was bij de moord op Mireille Bertin. De naam van Beaubrun, een voormalig legergeneraal, zou zijn genoemd in een brief waarin de VS Aristide vorige week waarschuwden dat Bertin, die dinsdag werd doodgeschoten, gevaar liep.

Volgens haar nabestaanden heeft de regering niets ondernomen om de aanslag te voorkomen. De regering houdt echter vol dat Bertin weigerde in te gaan op het aanbod haar te beschermen. Op 19 maart arresteerde het Amerikaanse leger vijf mannen die betrokken zouden zijn bij het moordkomplot tegen Bertin. Drie van de arrestanten zeiden te zijn ingehuurd door Beaubrun. Volgens Haïtiaanse kranten heeft Beaubrun contact gezocht met leden van de extreem-linkse organisatie FMR om Bertin te laten vermoorden.

Clinton zei vrijdag dat Aristide onmiddelijk na de moord Amerikaanse hulp had ingeroepen. 'Dit wijst erop', aldus Clinton, dat hij de zaak tot op de bodem wil uitzoeken'.

Een team van de FBI, dat woensdag in Haïi arriveerde om de moord te onderzoeken, trekt volgens een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris de beschuldiging tegen Beaubrun na. Eind december schoot Beaubrun in paniek twee soldaten dood die uit protest tegen hun ontslag het hoofdkwartier van het leger waren binnengevallen. Beaubrun was kolonel in het leger van coupleider Cédras, maar werd vorig jaar van zijn functie ontheven op verdenking van sympathieën voor Aristide.

De Amerikaanse president Clinton en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros Ghali waren gisteren in Port-au-Prince om toe te zien op de overdracht van de Amerikaanse operatie 'Uphold Democracy' aan de VN. Ruim zesduizend blauwhelmen, onder 2400 Amerikanen, moeten voortaan toezien op de veiligheid in Haïti.

Volgens de resolutie van de Veiligheidsraad die het sturen van de VN-vredesmacht mogelijk maakte, heeft de Amerikaanse interventie 'een veilige en stabiele omgeving' in Haïti gecreëerd. Maar naarmate het vertrek van de Amerikaanse interventiemacht naderde, is het geweld, vooral in Port-au-Prince, toegenomen. Politieke moorden, afrekeningen, overvallen en berovingen zijn aan de orde van de dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden