Moord op dochter levert zelfde straf op als runnen illegale website

Een man die zijn dochter van vijf heeft gemarteld en uiteindelijk vermoord, is deze week door een Saoedische rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel en 600 zweepslagen. Daarnaast moet hij bloedgeld betalen aan de moeder van het kind, van wie hij is gescheiden.

Een foto van Lama al-Ghamdi die te zien was op de zender al-Jadeed.Beeld screenshot

De zaak had eerder dit jaar al tot afschuw geleid, omdat was gesuggereerd dat de rechter hem had laten lopen. Activisten begonnen toen de campagne 'Ik ben Lama' (de naam van het vermoorde meisje - red.) om te voorkomen dat de autoriteiten het zo ver zouden laten komen.

De details van het verhaal zijn gruwelijk. De vijfjarige Lama al-Ghamdi werd op eerste kerstdag 2011 opgenomen in het ziekenhuis met een verbrijzelde schedel. Haar linkerarm en enkele ribben waren gebroken en er was een nagel uitgetrokken. Een sociale werkster van het ziekenhuis verklaarde in een interview dat de rug van het kind was gebroken, en dat haar rectum was opengescheurd. Volgens de moeder, die is gescheiden van de vader maar geen voogdij heeft over het kind, was geprobeerd om dit weer dicht te branden.

Maagdelijkheid

Na tien maanden overleed het meisje in het ziekenhuis. De vader werd gearresteerd. Hij verklaarde dat hij zijn dochter ervan verdacht geen maagd meer te zijn en dat hij haar naar de dokter had gebracht voor controle. Daarna zou hij het meisje ook met elektrische kabels en een stok hebben bewerkt.

Lama al-Ghamdi in het ziekenhuisBeeld screenshot

De vader, Fayam al-Ghamdi, was een populaire prediker die af en toe op televisie verscheen, maar is geen erkende geestelijke.

Toen het verhaal bekend werd, ging er een schok door Saoedi-Arabië. Kindermishandeling is door het afgeschermde familieleven en de patriarchale tradities een onzichtbaar probleem, en de Saoedische autoriteiten hebben nu een hulplijn opengesteld voor slachtoffers.

Dezelfde rechtbank, dezelfde rechter
De vader is uiteindelijk veroordeeld door dezelfde rechtbank en dezelfde rechter, die hem eerst dreigden te laten gaan. Ook nu is er weer geschokt gereageerd op deze relatief lichte straf, meldt CNN. De Saoedische activist Raif Badawi bijvoorbeeld, kreeg onlangs min of meer dezelfde straf (zeven jaar cel en 600 zweepslagen) omdat hij een illegaal webforum runde. Vier mannen die naakt op een auto hebben gedanst, en hiervan een video online hebben geplaatst, zijn recentelijk tot 2.000 zweepslagen en maximaal tien jaar gevangenis veroordeeld.

De moeder eiste in eerste instantie de doodstraf en zei bloedgeld te zullen weigeren. Later is ze hierop teruggekomen, omdat ze het geld nodig heeft om voor haar andere kinderen te kunnen zorgen. Omdat ze het geld heeft geaccepteerd, was een levenslange straf niet meer mogelijk, meldt de BBC.

De Saoedische wet is mild tegenover ouders die verantwoordelijk zijn voor de dood van hun eigen kinderen, omdat het verlies van het kind op zichzelf al een grote straf is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden