Moord in stal ontaardt in dolle whodunit

De eindejaarsvoorstelling van het RO Theater is aangenaam ontregelend, en vliegt af en toe heerlijk uit de bocht.

Theater


Moord in de kerststal

Rotterdam - De opkomst van de bejaarde thrillerschrijfster Agatha Christie is een van de hoogtepunten in de voorstelling Moord in de kerststal. De monumentale acteur Jack Wouterse speelt haar, gekleed in degelijk mantelpak, en steunend op orthopedische Hush Puppies, met grijze krullenpruik en een mal hoedje. Meer heeft deze acteur niet nodig om van de oude dame een prachtige creatie te maken - geen geschmier, geen foute travestie, maar bijna ontroerend breekbaar.


Een ander hoogtepunt is het lied Wonder, dat gezongen wordt door actrice Meral Polat (Maria). Polat heeft een stem die klinkt als een klok: helder, ieder woord verstaanbaar. Haar gezongen nummers zijn vocale parels in de voorstelling Moord in de kerststal, de nieuwe familievoorstelling van het Ro Theater.


Drie Koningen uit de kast


Het zal overigens voor de kleintjes nog behoorlijk ingewikkeld zijn om alle verwijzingen naar het christelijke geloof te kunnen plaatsen. Dat de Drie Koningen ten slotte uit de kast komen, dat de os in de kerststal smakelijk de nageboorte van Jezus opeet, dat Jozef gekwetst door de onbevlekte ontvangenis van zijn vrouw woedend de stal verlaat - het zijn bijna blasfemische speldenprikken naar al te zoete kerstgedachten. En dat de herbergier van hotel De Goede Afloop het licht ziet en bedfeestjes voor jonge kindjes wil gaan organiseren - daar moeten de kinderoortjes misschien maar even niet naar luisteren.


Aangenaam ontregelend, volkomen maf, melig soms en ook af en toe uit de bocht vliegend - Moord in de kerststal is, in een virtuoos-uitbundige regie van Pieter Kramer, een verrukkelijke eindejaarsvoorstelling. Omdat hij niet netjes is, en tegen alle zoetsappigheid in gaat. Hiervoor is het gesubsidieerde theater dus ook bedoeld - niet alleen voor Shakespeare, Gorki en moderne Duitse stukken, maar ook voor tegendraads amusement.


In Moord in de kerststal wordt dollen met het kerstverhaal gecombineerd met een whodunit in de beste traditie van Agatha Christie. Tekstschrijver Arjan Ederveen, die ook een flegmatieke herbergier speelt, laat daartoe in de herberg de oude Agatha samenkomen met Jozef, de hoogzwangere Maria en de drie koningen die in kamer 203 een tweepersoons stapelbed moeten delen. Uiteraard wordt in de herberg een lijk gevonden. Daardoorheen fladdert de aartsengel Gabriël (Remco Vrijdag, een sterke entertainer) gekleed in Elvis Presley-achtig glitterpak.


Moord in de kerststal is een tamelijk ingewikkelde productie met veel decorwisselingen, nog meer verkleedpartijen, een kudde dieren en een heus kinderkoor. De plotlijnen zijn hier en daar onnavolgbaar en soms ook te breedsprakig, en zeker voor de pauze kunnen sommige scènes korter en scherper.


De première afgelopen zaterdag had bovendien te kampen met een hier en daar slepend ritme en enkele technische onvolkomenheden. Deels veroorzaakt doordat het Ro Theater een paar try-outs heeft moeten afgelasten vanwege brand in de schouwburg. Tijdens de tournee zal dat ongetwijfeld allemaal goed komen, en zullen alle schaapjes, kamelen, ossen en ezels op hun plek vallen.


Muzikaal is Moord in de kerststal intussen een feest van herkenning met originele bewerkingen. Op nummers van onder anderen Leonard Cohen, Madonna, The Village People, Marco Borsato en Andrea Bocelli heeft Alex Klaasen nieuwe teksten gemaakt die stuk voor stuk grappig en raak zijn. In Zonder een vader (Bocelli's Vivo per lei) gaat het nog ongeboren, maar reeds hoogbegaafde kindje Jezus een duet aan met zijn vader en moeder. De drie koningen (de 3K's) geven zowel een parodie op K3 en de opgefokte, commerciële vrolijkheid van het Studio 100-amusement als op Sieneke en De Toppers.


In Ooit vlieg je zomaar weg (Randy Crawfords One Day I'll Fly Away) vaart Agatha Christie ('Ik doe een moord voor een kopje thee') ten slotte ten hemel en nemen wij met Jack Wouterse afscheid van zijn glansrol. In deze doldwaze decemberkermis weet hij met ingetogen toneelspel zowaar te ontroeren, waarmee hij de ster boven op de kerststal wordt.


Moord in de kerststal van Arjan Ederveen door Ro Theater, regie Pieter Kramer. In Rotterdamse Schouwburg 18/12; daar t/m 2/1; tournee: rotheater.nl


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden