Moord in Nederland naar laagste niveau in 20 jaar tijd

Vorig jaar zijn in Nederland 120 mensen om het leven gekomen door moord of doodslag. Sinds het begin van de registratie in 1996 is het aantal niet zo laag geweest, aldus het CBS.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In 2015 kwamen 77 mannen door moord of doodslag om het leven. Dat waren er 36 minder dan in 2014. Er werden 43 vrouwen omgebracht. Dat waren er wel twaalf meer dan het jaar daarvoor.

Volgens Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, is de trend van een dalend aantal slachtoffers door moord en doodslag al een aantal jaren waarneembaar. Wel is bij vrouwen sprake van een lichtere daling over een langere periode dan bij mannen. 'Dat komt doordat moord op mannen vaker plaatsvindt in de context van criminele activiteiten of een afrekening'', aldus Latten. 'En juist bij gewelds-, vermogens- en andere delicten zien we de laatste jaren ook een afname.''

Latten laat weten dat vrouwen zelden worden omgebracht wegens criminele activiteiten. 'Moorden op vrouwen zijn veel vaker te wijten aan relatieperikelen.'

Dader

Bij zeven op de tien mannen die tussen 2011 en 2015 zijn vermoord was een dader in beeld. Deze was in 32 procent van de gevallen een vriend of kennis van het slachtoffer. Bij 13 procent ging het om een afrekening in het criminele circuit. Ruim één op de tien vermoorde mannen of jongens is door zijn vader of moeder om het leven gebracht.

Bij ruim de helft van de vrouwen die in de afgelopen vijf jaar zijn vermoord, was de vermoedelijke dader de partner of een ex. Een echtelijke ruzie, jaloezie van de dader en andere huiselijke omstandigheden waren de meest voorkomende motieven om vrouwen van het leven te beroven. In bijna drie kwart van de gevallen gebeurde dit in het huis van het slachtoffer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden