Moonlight Mile, De gelukkige huisvrouw, 3:10 to Yuma

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.         

Kevin Toma
null Beeld -
Beeld -

Moonlight Mile (Brad Silberling, 2002)

BBC 1, 00.35-02.25 uur.

Als het om dood, verlies en rouw gaat, komen veel Hollywoodfilms niet verder dan dezelfde clichés: sentimentele huilpartijen, begrafenissen in de regen, zalvende woorden en happy ends die licht aan het einde van de tunnel beloven. Moonlight Mile, een mooi liefdesdrama dat in Nederland nooit in de bioscopen werd uitgebracht, wil het anders aanpakken. Dat blijkt alleen al uit de eerste scènes. Al dragen Ben (Dustin Hoffman) en JoJo (Susan Sarandon) hun doodgeschoten dochter Diana ten grave, die zou gaan trouwen met Joe (Jake Gyllenhaal), toch dompelt die gruwelijke tragedie niet hun hele wereld in duisternis.Terwijl de begrafenisstoet door Diana's geboortestadje trekt, toont regisseur en scenarist Brad Silberling hoe het leven intussen verder gaat. De zon schijnt, mensen wassen hun auto, kinderen spelen in het park, in de kerk wordt getrouwd en op straat wordt gezoend. En hoe verschrikkelijk het ook is wat Diane en haar nabestaanden is overkomen, Ben, JoJo en Joe lachen nog steeds met elkaar. Bovendien vormen ze samen een sterk front tegen de buitenwereld: vreselijk, al die mensen die denken te weten hoe Joe zich moet voelen en die JoJo overladen met zelfhulpboeken.Het verwerkingsproces verloopt hier nu eens niet volgens de vaste filmregeltjes en dat alleen al maakt Moonlight Mile, deels gebaseerd op Silberlings eigen ervaringen, tot een verademing. De drie hoofdrolspelers zijn op dreef en hun spel wordt perfect aangevuld door dat van Ellen Pompeo (Grey's Anatomy) als de bardame die al snel Joe's hart weet te stelen. Ook dat kan gebeuren, in de opmerkelijk normale wereld van Moonlight Mile.

De gelukkige huisvrouw (Antoinette Beumer, 2010)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Lea, een ongeëmancipeerd Goois meisje, heeft van nature weinig moedergevoelens. Dat wordt er niet beter op wanneer ze een rampbevalling moet doorstaan. Het kind dat vervolgens in haar armen wordt gedrukt, zegt haar niets en Lea (Carice van Houten) komt in een psychose terecht. De makers van De gelukkige huisvrouw zijn de zware kanten van Heleen van Royens boek niet uit de weg gegaan. Dat is dapper. Scenarioschrijvers Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan vonden een goede balans tussen humor en tragiek. Beumers regiedebuut staat als een huis, met een prettig tempo, een zeer verzorgde aankleding en goed acteerwerk. Van Houten koppelt kwetsbaarheid aan een perfecte komische timing en weet als geen ander raad met botte grappen.

3:10 to Yuma (James Mangold, 2007)

RTL 7, 20.30-23.05 uur.

Remake van de gelijknamige film uit 1957, gebaseerd op een kort verhaal van Elmore Leonard. Met Christian Bale als oorlogsveteraan Dan Evans, die een been mist en zijn gezin niet meer kan onderhouden, en Russell Crowe als de charmante boef Ben Wade, leider van een clubje overvallers. Wade, die is opgepakt, dient op de trein naar Yuma te worden gezet. Dat is lastig, want zijn bende schiet alle bewakers dood. Evans besluit - tegen de juiste vergoeding - die taak op zich te nemen. Maar gaandeweg blijkt Evans meer met Wade op te hebben dan gedacht. Nieuw is het allemaal niet, maar regisseur Mangold (Copland, Walk the Line) levert een respectabele western af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden