Mooier maker

Zijn nieuwe cd 'Het kan hier zo mooi zijn' komt vandaag uit. Wat zijn de dilemma's van vrolijke Brabander Guus Meeuwis? Bespeuren we daar een vleugje maatschappijkritiek?

S


inger-songwriter of broodschrijver?

'een broodschrijver schrijft om de schoorsteen te laten roken. daar is niets mis mee. ik heb dat ook gedaan en het is kicken om 'gewoon' een goed lied te maken. maar ik schrijf vooral omdat ik iets wil zeggen over wat me opvalt, over wat me bezighoudt. maatschappijkritiek, daar zit ik alleen niet zo op. ik zie liever de kleine dingen.


'Het kan hier zo mooi zijn, de laatste single, is wél kritisch. Ik zag in een korte tijd veel beelden van zinloos geweld voorbijkomen. Niemand neemt blijkbaar meer de moeite om tot tien te tellen voordat hij een stomp verkoopt, iemand verrot scheldt of een middelvinger opsteekt. Maak je iets stuk of maak je het mooier? Ik was het beu. Ik zag die beelden en dacht: dit kan iedereen overkomen, dat je op straat loopt en een lel krijgt zonder aanleiding. Zo gaat uitgaan anno 2013. Mijn zoon is 12. We wonen midden in het centrum van Tilburg. Nog even en hij gaat ook uit. Ik ga hem niet bang maken, maar houd mijn hart vast.

'Ik ben ervan overtuigd dat het leven veel leuker wordt als je een kus geeft als je weggaat, als je een deur openhoudt, als je gaat staan in de bus, als je netjes u zegt en dat de ander dan kan zeggen: zeg maar 'je'. Dat klinkt conservatief, maar ik geloof er echt in. Ik weet dat het heel naïef is te denken dat je daarmee zinloos geweld oplost, maar ik wilde met Het kan hier zo mooi zijn mensen erop wijzen dat het ook anders kan.

'Ook thuis zie ik voorbeelden van onbehouwenheid. Bij de school van mijn kinderen is een redelijk drukke, tweebaansweg waar veel kinderen oversteken. Er is geen stoplicht, geen zebrapad, alleen een paar stippellijntjes. Mensen rijden daar 's ochtends vaak veel te hard voorbij. Daar kan ik, ja sorry hoor, echt niet goed tegen. Dat gaat een keer mis en daar wachten we met z'n allen op. Ik begrijp het ongeduld van die mensen niet, dat ze levens op het spel zetten om ergens drie minuten eerder te zijn.'

De middenstip van het Philips Stadion of van de Arena?

'Dat lijkt me duidelijk. Ik ben natuurlijk voor PSV. Of doel je op de afscheidsceremonie van André Hazes? Dan is het inderdaad een dilemma. Dat concert was mega. Geef mij je angst hadden we daarvoor al paar keer gespeeld voor Hazes' 25-jarig jubileum, maar zo'n succes had ik nooit verwacht.

'Op dat moment wilde ik het alleen maar ontzettend goed doen. Het stadion zat vol en zo'n zes miljoen mensen keken televisie. Het plan was: de kist komt binnen en ik ga zingen. Dus die kist wordt binnengereden, Jan-Willem (tekstschrijver, red.) en ik zitten klaar op onze kruk, zegt de ceremoniemeester ineens: 'Het woord is nu aan Job Cohen.' En Cohen begint een kleine tien minuten te praten! Ik heb tijdens zijn toespraak het liedje drie keer in mijn hoofd gezongen. Bij de vierde keer dacht ik: ik doe iets fout. Op dat moment kregen wij het teken. De piano zette in en mijn laatste gedachte was: o nee.

'Het ging gelukkig goed. De middenstip van de Arena heeft ons naar de middenstip van het Philips Stadion gebracht . Dat is voetbaltechnisch een zere conclusie, maar muzikaal gezien een mooie. We gaan in juni voor de 30ste, 31ste en 32ste keer in het Philipsstadion spelen. En het is weer helemaal uitverkocht.'

3FM of 100%NL?

Na een paar seconden stilte: 'Ik merk dat ik het prettig vind dat je die vraag stelt, want nu kan ik antwoorden dat we inmiddels, na zeventien jaar, breed worden gewaardeerd. We spelen op festivals, in theaters, in clubs en we mogen een stadion vullen. Ik voel mij net zo op mijn gemak bij 100%NL als bij 3FM. Er hangt niet meer één imago aan mij. Ik blijf natuurlijk ook de jongen van Kedeng Kedeng, maar dat is niet erg. Ik heb dat lied met volle overtuiging geschreven en ik speel het nog steeds met volle overtuiging, maar ik ben wel blij dat de horizon is verbreed. Dat is gelukt door heel hard en gedecideerd te werken. Jack Poels (zanger en gitarist van Rowwen Hèze, red.) zei een keer: 'We doen het niet voor de erkenning, maar het is wel fijn als je die krijgt'.

'Mijn liedjes balanceren constant tussen een chanson, een Nederlandse luisterlied, pop- en folkmuziek. Het laatste liedje van het nieuwe album, Zeeën van tijd, is voor het eerst helemaal pop. Dat ging eigenlijk vanzelf. Wat helpt is dat de band nu echt op Champions Leagueniveau is. Zij stuurden het lied die kant op.'

Carnaval of kerk?

'Carnaval is een kerkelijk feest, dus eigenlijk hoef ik niet te kiezen. Ik ben gelovig en ik draag een kruisje, maar ik ga vrij zelden nog naar de kerk. Als ik ga, ga ik naar een lege kerk. Dat vind ik serener. Gewoon even zitten en mijn gedachten ordenen in stilte en rust. In een volle kerk lukt mij dat niet. De meeste symbolen van de kerk zijn, om het heel netjes te zeggen, ietwat achterhaald. Vaak ben ik het niet eens met wat daar wordt gezegd.

Ik ben het wél eens met de katholieke manier waarop mijn ouders mij hebben opgevoed, volgens de tien geboden. Wat zoveel betekent als een goed mens proberen te zijn. Met dat katholieke gedachtengoed probeer ik míjn kinderen ook op te voeden.

'Ik ben geboren in het in het klooster van Mariahout. De zusters die daar zitten, spreek ik regelmatig. Ze komen ieder jaar naar het concert in het Philipsstadion. Ik was een keer in het klooster en sprak toen min of meer dezelfde woorden uit over het geloof. Ze zeiden: 'Je doet 't goed, menneke'. Het maakte ze niet uit hoe ik het geloof beleef. Mijn manier vonden ze ook goed. Als ik maar probeer een aardig mens te zijn. Dat is toch de intentie van alle geloven? Om aardig te zijn? Het wordt soms een beetje beroerd uitgevoerd.'

JW Roy of Jan-Willem Rozenboom?

'Die keuze mag ik niet maken. Het zijn mijn schrijverskompanen en de drie-eenheid werkt goed. Jan-Willem Rozenboom ken ik nog van de studentenvereniging. Hij is het muzikale geweten en de gids. JW is er later bijgekomen en met z'n drieën zijn we heel productief. Als Jan-Willem en ik samen iets schreven, legden we het vaak weg, in de hoop dat het zou afkomen. Dat was ijdele hoop.

JW vuurt aan. Hij is heel enthousiasmerend. Als ik even niet meer in een liedje geloof en bang ben dat het niet goed genoeg is, spoort hij mij aan om door te graven. 'Ik hoor dat het goed kan worden', zegt hij dan.'

Bier of sigaret?

'Bier. Ik rook niet, al tien maanden niet meer. Het gaat onwijs goed. Vorig jaar op 6 juli ben ik gestopt. Op 9 juli heb ik nog één sigaret opgestoken, maar die heb ik na twee hijsjes weggegooid. Het was niet lastig om te stoppen, maar je hebt daarna zo veel honger hè? Ik ben 6 kilo aangekomen.

'Ik let ook op bier. Niet te lang hoor. Tijdelijk. Het was een drukke tijd, met de opnamen voor de plaat en zo, dan is het handig om scherp te blijven. Maar ik zal er nooit helemaal mee stoppen. Het is een gril.'

Interviews: noodzakelijk kwaad of op de automatische piloot?

'Noodzakelijk kwaad. Ik vind het vreselijk. Met foto's erbij nóg erger. Ik ga overal open in, maar het is natuurlijk een heel raar gegeven, dat een wildvreemde tegenover mij komt zitten en ik vragen moet beantwoorden die ik zelf pas zou stellen als ik iemand al heel lang ken. Automatische piloot wordt het nooit.'

CV GUUS MEEUWIS

1972 Geboren op 23 maart in het klooster van Mariahout (Brabant)

1990 Studie bedrijfskunde aan Nyenrode (niet afgemaakt)

1991 Studie bedrijfskunde aan Universiteit van Leuven

(niet afgemaakt)

1993 Studie rechten aan Universiteit van Tilburg

(niet afgemaakt)

1995 Het is een nacht op nummer 1 in de hitparade, krijgt

platencontract

1996 Per spoor - kedeng kedeng op nummer 1, stopt met studie

2001 Guus Meeuwis solo

2005 Zingt Geef mij je angst bij afscheid André Hazes in Arena

2006 Eerste stadionconcerten in PSV-stadion

2013 Album Het kan hier zo mooi zijn.

Guus Meeuwis woont in Tilburg, is getrouwd met Valérie Gregoire en heeft drie kinderen

Guus Meeuwis, Het kan hier zo mooi zijn. Universal Music. Groots met een Zachte G-concerten in het Philips Stadion op 7, 8 en 9/5. Uitverkocht. Guusmeeuwis.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden