Mooie spullen uit pijn geboren

Een stuk keukengereedschap, te koop in kookwinkels. Een bestseller. En niemand weet dat het bedacht is voor een vrouw met een handicap....

wouter klootwijk

Maar dat een hulpstuk voor slechtzienden het tot een modeartikel kan schoppen, bewijst dat (bijna) alle spullen voor mensen met een mankement zo ontworpen moesten zijn dat ze begeerd worden door iedereen. Dan valt het ding op om zijn kwaliteit en schoonheid en niet de onvolmaakte gebruiker. Heel veel gereedschappen voor huishoudelijk gebruik, ook machines, zijn beroerd ontworpen. Nee, nog erger, ze zijn ontworpen om eruit te zien, en niet om heel goed te doen waarvoor ze dienen. Design doet pijn. Maar een ding dat het heel goed doet is altijd vanzelf ook erg mooi. Het geduldige aardappelschilmesje met fors houten handvat is van zo een ontroerende schoonheid, dat het allang eens als accessoire op een mantelpakje van modemaker Molenaar had moeten gespeld.

Maar het mesje kan mensen dwars gaan zitten. Een Amerikaan, jarenlang werkzaam geweest in de industrie van huishoudelijke artikelen, merkte dat zijn vrouw - die de aardappelen deed - moeite had met het gewone gereedschap. Ze had een vorm van artritis, pijn in haar handen. Beter gereedschap zou de pijn verlichten, ze zou de aardappelen nog lang kunnen doen, als ze een beter mesje had. De Amerikaan besloot dat betere gereedschap te gaan ontwerpen en begon elf jaar geleden een bedrijf. oxo GoodGrips werd de merknaam van de spullen, er zijn er nu meer dan driehonderd. Dat de merknaam oxo - van soepen en bouillons - allang bestond, was de Amerikaan ontgaan en hij moest bedelen bij Unilever om het merk ook in Europa te mogen gebruiken. Het mocht.

In Nederland zijn enkele artikelen van GoodGrips te koop in huishoudspeciaalzaken en warenhuizen. Een bestseller is een dunschiller. Hij is er in twee uitvoeringen, het mesje in de lengterichting van het handvat, en het mesje dwars op het handvat. En het mooie: de mensen die de dunschiller kopen, weten helemaal niet dat ze een stuk gereedschap kopen dat ontworpen is voor gebruik door gehandicapten. Mensen met handen die niet meer goed willen.

Maar die zijn het niet in de eerste plaats die om het mesje gaan naar de kookwinkel of de Bijenkorf. De Bijenkorf een winkel voor gehandicapten? Ik zou er graag een flauwe grap over maken, zeker wel, maar het leidt af van wat ik wil beweren. Mensen willen er gewoon het allerbeste mesje kopen, dat niet uit hun natte handen glijdt en met een grip die capriolen in de keuken mogelijk maakt. Het is de dunschiller voor mensen met pijn, die aan de muur hangt in mondaine keukens. Omdat het een goed ontwerp is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden