Mooie plaatjes in dramaserie over Schotse dynastie

Mooie plaatjes vullen het beeld in de achtdelige dramaserie Monarch of the Glen die de NCRV vanaf vanavond uitzendt. Het zijn plaatjes van wijde verten, een rimpelloos loch, blauwe bergen, bospaden met zonovergoten groen, opspattende beken, dwalende herten, een visarend en een indrukwekkend landhuis dat uit het landschap oprijst als...

Het huis staat op het landgoed Glenbogle van de MacDonald-clan in de Hooglanden van Schotland. De Engelse auteur Sir Edward Montague Compton (1883-1972) schreef erover in zijn Highland Novels, bezeten als hij was van het land van zijn Schotse voorouders. In 1928 ging 'Sir Compton Mackenzie' er wonen en werd hij zelfs een van de oprichters van The Scottish National Party. Hij schreef meer dan dertig romans, waarvan Whiskey galore (1947) en Rockets galore (1957) succesvol werden verfilmd.

Monarch of the Glen gaat over de 28-jarige Archie MadDonald die met een smoes - vader Hector heeft een ongeluk gehad - door zijn moeder naar zijn aristocratische geboortegrond wordt gelokt als hij op het punt staat samen met zijn vriendin een nieuw modieus visrestaurant te openen in Londen. Zijn vader is het archetype van de excentrieke grootgrondbezitter, met alle feodale opvattingen en rituelen die daarbij horen.

Archie heeft zich al jong van vaders dynastie afgekeerd en wil er eigenlijk niks meer mee te maken hebben. Maar hij raakt er noodgedwongen in betrokken als blijkt dat zijn ouders het landgoed, inclusief de 200 pachters en een enorme financiële schuld, op zijn naam hebben gezet om de fiscus te ontlopen. Archie wil terug naar Londen, maar blijft op Glenbogle om orde op zaken te stellen en komt in aanraking met Katrina Finlay, een aantrekkelijke lerares van de plaatselijke school, die ijvert voor de werkgelegenheid en de natuur. Het verhaal rijgt zich vervolgens bijna voorspelbaar aaneen, luchtig, soms geestig, maar nagenoeg zonder het prettig ronkende Gaelic van de Schotten. Gelukkig zijn er dan nog de plaatjes. Van wijde verten, een rimpelloos loch, blauwe bergen, bospaden met zonovergoten groen, opspattende beken, dwalende herten, een visarend en een indrukwekkend landhuis dat uit het landschap oprijst als een flonkerend overblijfsel van een eeuwenoude dynastie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden