Mooie boeken

1. Anthon Beeke, Willem Ellenbroek, Swip Stolk, Sacha Happée: Geluk-Happiness, Grafisch Nederland 2006. Grafische Cultuurstichting, 49,50. Vormgeving: Anthon Beeke, Swip Stolk....

Hub. Hubben

2. Willem Elsschot: Verzameld Werk. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 54,95. Vormgeving: Jacques Janssen, Jaap Meijer.

3. Piet Schreuders: The Paperback Art of James Avati. 010, 29,50.Vormgeving: Piet Schreuders.

4. Stefano Marzano: Past tense, future sense. 80 jaar Philips Design.BIS, 49,90. Vormgeving: Stefano Marzano, Ally Cane.

5. K. Schippers, Sipke Huismans: Philip Mechanicus - De laatste keuze.Voetnoot, 27,50. Vormgeving: Henrik Barends.

6. Dorine de Vos: Een liefdesverklaring - Leven en werk vandecorontwerper & schilder Harry Wich. De Bovenkamer, 39,95.Vormgeving: Karelse & Den Besten.

7. Cees Fasseur, Rudy Kousbroek e.a.: De verdieping van Nederland.DeBuitenkant, 12,50. Vormgeving: Joseph Plateau.

8. Maria Heiden, Paul Kooiker, Arno Nollen: Hooked. Hotel New York, 10,-. Vormgeving: Willem van Zoetendaal.

9. Wiel Arets, Marijke Beek, Irma Boom e.a.: Living Library. Prestel, 39,90. Vormgeving: Irma Boom.

10. Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Van DaleLexicografie, 179,-. Vormgeving: Peter Matthias Noordzij.

Bij de helft van de boeken op bovenstaand lijstje is de vormgevertevens (mede)auteur of samensteller. Het leidt tot boeken die opvallen,afwijken, verbluffen dan wel ontroeren. Boeken over boeken in de breedstezin behoren eveneens vaak tot de mooiste; uitgevers, boekverzorgers endrukkers doen er hun uiterste best op. Applaus verdient de uitgever die hetwerk van Elsschot door Peter van Hugten liet illustreren. Was ik fotograafdan wilde ik net zo'n boek als Henrik Barends maakte voor de deze zomeroverleden Philip Mechanicus: intiem formaat, in duotoon gedrukt en met eencover zonder belettering. Van een haast verpletterende omvang is hetPhilips-boek. Al had ik graag gezien wat een ontwerpster als Irma Boom vanzo'n boek gemaakt zou hebben. De manier waarop zij zowel de geschiedenisals de nieuwbouw van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek visualiseert,wijkt in alles af van wat op dit gebied ooit verscheen. Exemplarisch inproduktie-technische zin is de Dikke van Dale. Een zetterij kwam er nietmeer aan te pas. Wie een kamer boekt in het Rotterdamse hotel New Yorkkrijgt een wondermooi cahiertje cadeau met erotische verhalen en foto's.De toptien wordt aangevoerd door Geluk,een boek waar het plezier van demakers vanaf spat.

Hub. Hubben

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden