Mooi schimmenspel van Franz Weisz

Het is Frans Weisz-avond op Nederland 3. De VARA zendt vanavond Weisz' nieuwste productie Boy Ecury uit, en herhaalt ook Storm in mijn hoofd (2000), de theatrale koortsdroom waarin Coen Flink zijn laatste rol speelt....

Boy Ecury is net als Storm in mijn hoofd een Telefilm. En opnieuw is het raak. Met Boy Ecury maakt Weisz het genre televisiefilm tot een verzamelplaats voor kijkers die meer willen dan platitutes en pratende hoofden. De productie, over de zoektocht van een Arubaanse vader naar zijn in de oorlog in Nederland omgekomen zoon, is Weisz' terugkeer naar zijn vertrouwde, verzorgde stijl. In Qui Vive (2001) zocht hij zijn heil bij een minder gestileerde beeldtaal. Dat was niet bevredigend, maar Weisz heeft na dat uitstapje wel zijn balans gevonden; zijn gevoel voor kleur, licht en art-direction dringen zich in Boy Ecury nergens op de voorgrond, zoals in Een vrouw van het Noorden (1999) het geval was - in die film vertoonde Weisz' hang naar esthetiek zelfs fobische trekken.

Het scenario van Arthur Japin, waarvoor het levensverhaal van de zwarte verzetsheld Boy Ecury de basis vormde, biedt Weisz de kans heen en weer te schakelen tussen de oorlog en enkele jaren daarna. Dundun Ecury, een geslaagd zakenman uit Aruba, volgt de route die zijn zoon in de oorlog aflegde. Hij gaat naar de kostschool in Noord-Brabant, waar zijn zoon, als enige zwarte leerling, door de mangel werd gehaald. Ook ontmoet hij Boy's vriendin en zijn moordenaar, van wie hij wil weten waarom Boy in de duinen werd geëxecuteerd. Het onderzoek confronteert de vader met gewetensvragen over dood en wraak.

Boy Ecury is een fascinerend schimmenspel met de tijd. Weisz en editor Michiel Reichwein laten oorlog en vrede samensmelten. Daardoor ontstaat er een sfeer die geen plaats biedt voor simpele kwalificaties als goed en slecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden