Mooi resultaat met belabberd voetbal

Als een klompje goud koesterde Heerenveen zijn in Saloniki geproduceerde treffer. Na het gelijkspel (1-1) bij PAOK, maakten de Friezen in het Abe Lenstra Stadion nooit de indruk meer te willen dan de uiteindelijk bereikte doelpuntloze remise.

Spannend was het in Heerenveen tot de laatste minuut. Maar waar Heerenveen veel te gehaast en zonder overleg bleef voetballen, slaagde de Griekse tegenstander er evenmin in gevaarlijk te worden. Voor de rust kreeg die weliswaar twee goede kansen, maar het enthousiasme won het ook bij PAOK royaal van de kwaliteit.

Het ontbrak de nummer twee van de Griekse competitie aan creativiteit en doortastendheid op de avond waarin de thuisclub ten slotte toch de grote winnaar was.

Bij Heerenveen zal het resultaat van donderdagavond tot nieuw overleg op het hoogste niveau leiden. Want na de ronduit zwakke competitiestart van zijn weinig uitgebalanceerde formatie stelde trainer Trond Sollied al vast dat zijn ploeg in deze vorm en in deze samenstelling niets in Europa heeft te zoeken.

Sollied vindt dat het vele, met de verkoop van Huntelaar, Alves en Pranjic, verdiende transfergeld zo snel mogelijk moet worden aangewend om zijn potentieel te versterken. En niet alleen voor het directe resultaat, maar vooral omdat hij de drukke Europese weken vreest wanneer zijn spelers met drie wedstrijden in een week fysiek en mentaal door de wringer zullen gaan.

Sollied zal daarom de komende dagen opnieuw op versterking aandringen. Vooralsnog bezit hij een nieuwe troefkaart bij zijn bezoek aan het management.

Door de nieuwe opzet van de Europa League verdient Heerenveen in elk geval 600 duizend euro startgeld en ook nog eens 6 x 50 duizend euro voor elke gespeelde wedstrijd. Dat is een garantie van bijna 1 miljoen euro, een bedrag dat door de overwinningspremies en andere bonussen nog aanmerkelijk hoger kan worden.

De pijn van een uitgedunde selectie zit ’m volgens Sollied in zijn middenveldbezetting. Daar staan nu Elm, Roorda en Svec langdurig aan de kant. Uit nood geboren moest Sollied daarom donderdag zijn vaste centrumverdediger Bak Nielsen in het middenrif opnemen. In die linie viel de Noor Grindheim op door zijn onvermoeibaarheid en heeft de van Anderlecht gehuurde Losada nog niet aangetoond dat hij een echte versterking voor de ploeg is.

Dat laatste geldt niet voor de van Volendam overgenomen Gerrie Koning, die vorige week in Saloniki debuteerde als linkervleugelverdediger en gisteravond opnieuw bewees van waarde te zijn in de Friese afweer. Een aanwinst bij Heerenveen is ook doelman Martin Lejsal, die met zijn rust en reflexen voortdurend paraat is in de niet altijd even goed georganiseerde verdediging van de bekerwinnaar.

Omdat PAOK bijna nooit serieus dreigde en er in het eerste half uur alleen maar schoten uit de tweede lijn vielen te noteren, legde Heerenveen te snel het accent op volledige controle van de wedstrijd. ‘We wisten dat als we de nul zouden houden, we een ronde verder waren. Dat is mooi gelukt’, aldus Sollied.

Maar Heerenveens grootste probleem was de onzorgvuldigheid in het spel. Bij zoveel balverlies van de Friezen moest de tegenstander wel kansen krijgen. Maar nadat eerst Ivic in kansrijke positie faalde, ging daarna ook Fotakis voor schut. Gedurende de hele tweede helft lukte het PAOK niet één keer aan te geven dat het nog in zijn kansen geloofde.

Voor Heerenveen kreeg Sibon, voor rust, de beste kans uit een voorzet van Losada. Na rust schoot Paulo Henrique, die de voorkeur had gekregen boven Kalou, net naast in het gevecht dat nooit fascineerde door het spel, maar wel door de vraag of één van beide ploegen erin zou slagen te scoren.

Dat was uiteraard bitter voor PAOK, en zijn feestvierende, maar uiteindelijk gefrustreerde supporters. Maar ook voor Heerenveen, dat in zijn machteloosheid in de competitie al veel schade heeft opgelopen, maar zichzelf ook met de vraag heeft opgezadeld waartoe het echt in staat is.

De Europese graadmeter zal dat antwoord nu geven, dat was de grote winst van de kwalificatie.

Een ploeggenoot jucht al na het laatste fluitsignaal, maar Heerenveen/speler Kalou moet eerst nog even de schoen van tergenstander Crillo weghalen. (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden