Mooi jaar

Uruguay is het land van het jaar, het land dat het meest heeft bijgedragen aan vrolijkheid, vrijheid en een betere kwaliteit van het leven, volgens de mannen en vrouwen van The Economist. Daar heeft het weekblad gelijk in, net zoals het gelijk had toen het, een eeuwigheid geleden geleden alweer, Nederland roemde en het poldermodel uitriep tot een allemachtig prachtige en inventieve manier om bloei en tevredenheid te bevorderen - dit alles gebeurde in een tijd ver voordat de vreugdeloze types, de overalleszeikers, de misantropen en de kliklijnbellers hier de boel hadden overgenomen.

Uruguay werd bekroond tot gidsland 2013 dankzij het misschien wel interessantste overheidsexperiment van het voorbije jaar: de legalisering van de teelt van, handel in en consumptie van cannabis, onder strikte overheidsvoorwaarden. Een dubbelknaller. Als het experiment slaagt, moeten drugscriminelen voortaan op zoek naar nieuwe vormen van broodwinning en gaat de volksgezondheid er aanmerkelijk op vooruit.

Verder voerde Uruguay in 2013, net als een sleep andere landen (waaronder Brazilië, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Engeland en Wales), het homohuwelijk in - iets waarmee overigens Nederland 's werelds eerste was, in 2001, maar dat vermelden die lui van The Economist er natuurlijk niet bij. Het homohuwelijk is een typisch voorbeeld van beleid waarmee overheden eenvoudig het geluk in de wereld kunnen bevorderen, zonder dat het de samenleving een cent extra kost, schrijft het blad erbij - en ook dat klopt.

Dingen die de wereld misschien ietsje beter en gelukkiger maken: 2013 zat er vol mee, voor wie het wil zien. Naast de gestaag voortgaande triomftocht van het homohuwelijk en de verdere perfectionering van de 3D-printer (er komen steeds meer bruikbare lichaamsdelen en organen uit de printer, van oren tot lever), is dat de opmars van de vrouw op posities die ertoe doen (en ja, daar knapt de wereld buitengewoon van op). General Motors stelde Mary Barra aan als nieuwe bestuursvoorzitter: de eerste vrouw die een omvangrijk internationaal autobedrijf gaat leiden, de meest in het oog springende vrouwelijke bestuursvoorzitter ter wereld. Het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken, de Fed, kreeg met Janet Yellen zijn eerste vrouwelijke baas. En het Duitse volk herkoos Angela Merkel en hielp haar zo haar positie als de verreweg machtigste Europeaan bestendigen.

2013 had meer lichtpuntjes te bieden. China nam een aanvang met het voorzichtig afslijpen van de scherpste kantjes van de draconische eenkindpolitiek. Kledingketens die T-shirts en jurkjes verkopen waaraan bloed kleeft, hebben zich eindelijk laten dwingen tot het garanderen van iets veiligere arbeidsomstandigheden in de naaiateliers in Bangladesh.

Maar het allergrootste geschenk van 2013 was Edward Snowden. De man die ons de ogen opende, de man die liet zien hoezeer de boven ons gestelden onze persoonlijke levenssfeer minachten, de man die ons met andere ogen Orwell deed herlezen. 'Ik wil de maatschappij niet veranderen,' zei Snowden in een vraaggesprek dat de Washington Post hem onlangs afnam op een geheime locatie in Moskou, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen. 'Ik wil de maatschappij de kans bieden te bepalen of ze zichzelf wil veranderen.'

Dat zijn de betere wereldverbeteraars.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden