Mooi bedacht, nu nog verkopen

Je mag als wetenschapper iets heel moois uitvinden, als niemand het in iets tastbaars omzet, heb je er nog niets aan. Uitvinders en ondernemers vonden elkaar dinsdag in Bussum.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

BUSSUM - 'Dit moet er gewoon komen', zegt ondernemer André Kapitein. Bewonderend kijkt hij naar een camera die op een buis van plexiglas gericht staat. Een schaalmodel van een apparaat dat radiologen moet gaan helpen kanker nog nauwkeuriger te bestrijden. Michiel Oderwald, de trotste uitvinder, staat ernaast. Hij is het met Kapitein eens.

Zo'n 550 ondernemers zijn dinsdag afgekomen op het symposium 'Technologie zoekt ondernemer' van TNO. In 't Spant in Bussum presenteren de wetenschappers van het instituut uit Delft twintig door hen gepatenteerde technologieën. Allemaal vindingen die ontstaan zijn in het dagelijkse onderzoek dat TNO doet in opdracht van overheid en ondernemers.

De wetenschappers houden korte 'pitches' over hun ontdekking. Of het nu ultraviolet licht is om de versheid van voedsel te meten of een camera die heel secuur onder een hoek kan kijken, het zijn allemaal ontdekkingen waarmee 'de markt' volgens de onderzoekers best iets kan.

Voor de twaalf ondernemers die veelbelovende ideeën hebben om een technologie aan de man te brengen, is er geld beschikbaar. 'Daarmee kunnen ze een uitgebreide haalbaarheidsstudie doen en een bedrijfsplan uitwerken', zegt Erik Ham, die bij TNO verantwoordelijk is voor de contacten met het mkb. Dat stimuleringsprogramma heeft de afgelopen vier jaar al tot een aantal producten geleid.

Maar voor de aanwezige ondernemers gaat de aandacht uit naar de ontdekkingen die hun weg naar de markt nog moeten vinden. Zo ook André Kapitein. Met zijn bedrijfje Secureview ontwikkelt hij verschillende cameratoepassingen. Zijn compagnon, opgeleid tot radioloog, heeft hem met nadruk gevraagd bij de vinding van Oderwald langs te lopen.

'Radiologen hebben al gezegd dat ze de techniek graag willen hebben', zegt de wetenschapper. 'Dan ben je toch klaar', zegt Kapitein. De heren wisselen hun visitekaartjes uit.

Ruud Overduin (TNO)

'Bij de vliegramp met Onur Air, bij de strandrellen in Scheveningen en bij de Facebookrellen waren er steeds problemen met de portofoons van de hulpdiensten. De dekking was onvoldoende of de batterij leeg. Op de afdeling network technologies hebben we deze booster ontwikkeld. Het signaal van portofoons wordt er twee keer zo sterk van, zowel ontvangen als zenden en er zit ook een extra batterij bij. We hebben hem getest bij de brandweer in Pernis, die was er zo blij mee dat ze gesmeekt hebben of ze het prototype mochten houden. Dat heb ik toen maar gegeven. De uitvinding kan levens redden en de hele zwaailichtsector wereldwijd zit erop te wachten. Er hebben zich vandaag al een paar ondernemers gemeld.'

'Een portofoon die het wél goed doet'

'Turbo voor hersenen'

Jan Beltman (Markant, leverancier van kantoorinrichting)

'Onze uitvinding, de Oxidesk, borduurt voort op onderzoek van de afdeling sustainable productivity van TNO. Daaruit blijkt dat zitten op je werk niet goed is voor de gezondheid en dat een lichte inspanning de concentratie verhoogt omdat er meer zuurstof naar je hoofd gaat. Dit is dus eigenlijk een turbo voor de hersenen. Hij is verder zo ontworpen dat je op je ellebogen steunt tijdens het fietsen. Het hoofd blijft dan stil genoeg om rustig te kunnen lezen. Het eerste onderzoek laat zien dat mensen op dit systeem zo'n 30 procent sneller lezen. De Oxidesk kost 2.735 euro, maar voorlopig is het vooral een aandachttrekker waarmee we bij grote klanten binnenkomen. Banken en verzekeraars hebben interesse en vervolgens mag ik ook alle nieuwe bureaus leven.'

Bart Snijders (TNO)

'Met glasvezel kun je heel exact meten omdat licht er op een andere manier doorheen gaat zodra de vezel vervormd. Voor klanten ontwikkelen wij van de afdeling Optica ook al jaren toepassingen die van dat mechanisme gebruik maken. Zo hebben we voor Shell een sensor gebouwd die de stroomsnelheid van olie in een pijp meet. Maar om deze techniek op grotere schaal toe te passen is er een belangrijke beperking: het kastje dat de berekeningen maakt, is erg duur. Wij hebben nu iets bedacht en gepatenteerd zodat dat kastje waarschijnlijk tien keer zo goedkoop kan worden gemaakt. Als het lukt, is deze manier van meten concurrerend met elektronische methoden.'

'Ons kastje is tien keer zo goedkoop'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden