Moody's: Grieks vertrek uit euro dichterbij

De weinigzeggende uitkomst van de Griekse verkiezingen van 6 mei heeft de kans op een wanordelijk faillissement van het land en een uiteindelijk vertrek uit de eurozone vergroot. Dat stelde de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's vandaag.

null Beeld afp
Beeld afp

Als Griekenland uit de euro stapt, dan heeft dat zware consequenties voor de kredietwaardigheid van de banken in het land. De banken kunnen hun verplichtingen nu al niet meer nakomen en moeten overeind gehouden worden met geld van de trojka.

Bij de verkiezingen verloren de twee partijen waarmee de trojka afspraken maakte in ruil voor noodsteun. De winnaars van de verkiezingen, met de name de radicaal linkse partij Syriza, willen die afspraken schrappen. Als Griekenland uit de euro stapt, dan heeft dat zware consequenties voor de kredietwaardigheid van de banken in het land. De banken kunnen hun verplichtingen nu al niet meer nakomen en moeten overeind gehouden worden met geld van de trojka.

De banken moesten van de geldschieters meedoen aan de grote afschrijving op Griekse schulden in ruil voor steun. Door de zware verliezen zijn de kapitaalposities van de banken erg zwak geworden. In het nieuwe Griekse reddingspakket is ongeveer 50 miljard euro aan steun voor de banken toegezegd. 'Een patstelling in de Griekse politiek kan de volledige inzet van dit deel van het steunprogramma in gevaar brengen', aldus Moody's.

Griekenland ontving al 25 miljard euro voor de herkapitalisatie van de banken, waarvan 18 miljard voor de verkiezingen werd toegezegd aan de vier grootste banken. Volgens Moody's is dat geld nog niet aan de financiële instellingen overgemaakt. 'Elke indicatie dat overboeking uitblijft, brengt de rehabilitatie van de banken ernstig in gevaar', stelde de kredietbeoordelaar.

De vier grootste banken leden over 2011 zeer zware verliezen, onder meer door de afschrijvingen op Griekse staatsobligaties en de diepe economische crisis in het land.

De grootste bank, National Bank of Greece, belandde voor 12,3 miljard euro in het rood, Alpha Bank verloor 3,8 miljard euro en Eurobank ging voor 5,5 miljard euro in het schip. Piraeus Bank raakte 6,3 miljard euro kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden