moodlogic

In onze vorige auto zat een dertig jaar oude radio. De geluidskwaliteit was erbarmelijk. Vervelender was dat alleen Sky Radio erop te ontvangen was....

tekst bard van de weijer

Gelukkig hebben we een nieuwe radio en is Sky Radio op sterven na dood. Niemand weet het, maar de ondergang van het station is aanstaande. Dankzij MoodLogic. Techno schreef er al eens over, sinds een tijdje is er een nieuwe versie uit van het programma.

MoodLogic is de interieurverzorger van elke mp3-collectie. Die is meestal een rommeltje. Duizenden nummers worden vaak op willekeurige wijze op de harde schijf gedropt. Bestandsnamen zijn onduidelijk, of verkeerd gespeld. Bovendien moet elk nieuw nummer handmatig in de juiste categorie worden geplaatst. Dat maakt het samenstellen van een fijne playlist lastig. Zo gebeurt het dat tijdens een romantisch avondje Fatboy Slim plotseling de huiskamer binnendendert.

MoodLogic lost dat probleem op. Het vergelijkt de bestanden op de eigen harde schijf met de enorme playlist op de centrale computer, en maakt automatisch een indeling. Jazz komt in jazz, disco in disco, funk in funk. Verkeerd gespelde namen worden gecorrigeerd, en op elk nummer wordt een label geplakt dat de mood - de stemming - van het nummer weergeeft.

MoodLogic kan daardoor een playlist maken met muziek die lijkt op die van Sarah Vaughan. Of die van George Clinton. Van de Moody Blues, desnoods. Door te spelen met jaartallen, of het tempo, ontstaat een brede muziekselectie met andere artiesten die qua sfeer overeenstemmen met de geselecteerde artiest. MoodLogic kan muziek vinden die vrolijk is, of droef. Die upbeat is, of mellow. Traag of snel. Hip of bedaagd. Of een combinatie daarvan. Hoe meer nummers op de harde schijf staan, des te fijnmaziger zijn de selectiemogelijkheden. Ook Nederlandse artiesten worden herkend, al laat het programma af en toe gaten vallen.

De songs op playlists kunnen automatisch naar een mp3-speler worden gestuurd, al is het aantal spelers dat MoodLogic herkent beperkt. En Mac-gebruikers vissen achter het net. Een probeerversie van het programma kan gratis worden opgehaald, in dat geval worden honderd liedjes gecategoriseerd. Voor bijna 30 dollar worden maximaal tienduizend mp3's ingedeeld. Voor dat bedrag heb je je eigen Sky Radio. Nooit meer Candle light!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden