Monumentenzorg krijgt kwart miljoen extra

Het kabinet heeft 275 miljoen gulden extra beschikbaar gesteld voor de monumentenzorg. Daarmee kan een kwart van de achterstand in restauratie en onderhoud van rijksmonumenten in vijf jaar tijd worden ingelopen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Volgens een plan van staatssecretaris Nuis van Cultuur, Op de bres, zullen als eerste de Onze Lieve Vrouwekerk in Breda, het Stadhuis in Gouda, de hervormde kerk in het Friese Dronrijp en de basiliek in Hulst worden aangepakt. Volgens het plan moeten die hoognodig gerestaureerd worden.

In 1996 is er dertig miljoen gulden extra beschikbaar voor de inhaaloperatie, in 1997 en daarna gaat het om vijftig tot zestig miljoen gulden jaarlijks. Volgens Nuis kan er nu de komende vijf jaar een miljard gulden worden besteed aan restauraties. Dat zou vijfduizend manjaren werk opleveren.

De bestaande subsidie op restauratiekosten voor eigenaren van rijksmonumenten wordt met 10 procent verlaagd. Daarvoor in de plaats kunnen eigenaren een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden afsluiten voor het totale restauratiebudget bij het Nationaal Restauratie Centrum.

Het extra geld voor de monumentenzorg komt uit het geld dat het rijk dit jaar minder uitgeeft dan was begroot. Volgens minister Zalm van Financiën zal er zo'n 800 miljoen gulden overblijven. De hoofdmoot van dat bedrag, 488 miljoen gulden, is bespaard op bijstandsuitkeringen.

Het kabinet reserveert daarvan ook honderd miljoen extra voor het grote-stedenbeleid. Dit bedrag kan worden gebruikt voor versterking van de stedelijke economie. De rest, 450 miljoen gulden, vloeit terug in de rijkskas.

Tegenover de meevallers voor het rijk staat een tegenvaller van 1 à 1,5 miljard gulden bij de loon- en inkomstenbelasting. Het financieringstekort zal niet groeien vanwege deze tegenvaller, maar uitkomen op het percentage dat Zalm in de Miljoenennota 1996 raamde: 3,5 procent. Daarmee blijft het tekort ver onder het plafond dat de regeringspartijen tijdens de formatie overeen kwamen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden