Nieuws

Monumentale villa fraudenotaris verkocht voor 3,4 miljoen euro

In de omvangrijke fraudezaak rondom notaris Frank Oranje, oud-voorzitter van het kantoor van landsadvocaat Pels Rijcken, is zijn monumentale villa in Scheveningen verkocht. De opbrengst van 3,4 miljoen euro wordt mogelijk gebruikt voor schadevergoeding aan gedupeerden.

De vestiging van advocatenkantoor Pels Rijcken in Den Haag
  Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De vestiging van advocatenkantoor Pels Rijcken in Den HaagBeeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Oranje, lang boegbeeld van integriteit in het notariaat, verduisterde tenminste 11 miljoen euro van cliënten van Pels Rijcken. Na de ontdekking van de fraude maakte hij in november vorig jaar een eind aan zijn leven.

Arnold Croiset van Uchelen, advocaat van executeur-testamentair Jurjen Lemstra van de nalatenschap van Oranje, bevestigt berichtgeving in het Financieele Dagblad (FD) over de verkoop. Behalve Villa Ekeby in de Scheveningse buurt Belgisch Park verkoopt de familie met medeweten van het Openbaar Ministerie binnenkort ook twee appartementen in Amsterdam.

In juli schreef minister Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer dat Oranje over een periode van zeker achttien jaar in totaal meer dan 11 miljoen euro van klanten heeft weggesluisd naar eigen rekeningen. De fraude liep via een stichting voor het beheren van geld van cliënten, die Oranje persoonlijk had opgericht en alleen bestuurde. Het ging daarbij onder meer om geld van de verkoop van afvalverwerker Attero door gemeenten en provincies.

Staat ook slachtoffer

Pels Rijcken is het kantoor van de landsadvocaat, die exclusief voor de Staat der Nederlanden optreedt in juridische procedures. Ook de Staat was slachtoffer, aldus Grapperhaus, zij het voor een klein bedrag. Volgens de minister zijn er geen aanwijzingen gevonden dat kantoorgenoten van Oranje op de hoogte waren van de malversaties. De Staat gaat vooralsnog niet op zoek naar een ander advocatenkantoor.

De erfgenamen hebben de nalatenschap nog niet aanvaard, aldus Croiset van Uchelen. ‘Als je een erfenis met uit misdrijf verkregen geld aanvaardt, ben je technisch gezien aan het witwassen. De definitie van witwassen is heel breed. Vandaar de terughoudendheid van de familie.’

Executeur-testamentair Lemstra is door Oranje in zijn testament aangewezen als uitvoerder van zijn laatste wilsbeschikking. Hij beheert de erfenis in afwachting van de uitkomst van het onderzoek naar de fraude. Croiset van Uchelen: ‘Het is zeker zo dat het geld voor een deel toekomt aan degenen die door Frank Oranje zijn benadeeld.’

Schadeloos stellen

Dat kan volgens hem ook Pels Rijcken zijn, die cliënten waarvan geld is verduisterd schadeloos wil stellen. Het kantoor laat accountant Deloitte onderzoek doen naar de zaak. Een woordvoerder van de firma laat weten ‘geen behoefte’ te hebben om te reageren op de verkoop van de villa.

Het Openbaar Ministerie is geen partij bij de verkoop van de woning, stelt een woordvoerder. Het OM zal er wel ‘alles aan doen’ om het uit misdrijf verkregen vermogen ten goede te laten komen aan slachtoffers. ‘In dat licht houdt het OM nauwlettend in de gaten wat er met het onroerend goed gebeurt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden