Monumentale Schiecentrale wordt audiovisueel centrum

De monumentale Schiecentrale in Rotterdam wordt een audiovisueel centrum. De produktiemaatschappij Blue Horse Productions van Chiem van Houweninge wordt de belangrijkste huurder....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Rotterdam tracht de dalende werkgelegenheid in de regio Rijnmond te stuiten. Over een paar maanden is volgens wethouder H. Simons een 'herstelprogramma' klaar. 'We moeten stad en haven met elkaar verbinden door sectoren aan de droge kant te stimuleren', aldus Simons. Rotterdam mikt op zes sectoren: metaal- en elektrotechnische industrie, recycling, toerisme, medische zorg, telematica en media.

Simons verwacht dat het audiovisuele bedrijfsverzamelgebouw in de Schiecentrale veel werkgelegenheid bij toeleveranciers oplevert. 'We denken dat andere activiteiten in de stroom meekomen', zei hij donderdag bij de presentatie van de plannen. In de audiovisuele sector in Rotterdam werken al tweehonderd mensen met gezamenlijk veertig miljoen gulden omzet.

Rotterdam ziet een sterke groei in de sector. Een jaar geleden werd door de gemeente al een filmfonds in het leven geroepen om activiteiten in de filmsector te stimuleren. Producenten van films kunnen voor drie jaar putten uit een pot met twee miljoen gulden.

De produktie van elektriciteit in de Schiecentrale is al jaren geleden gestaakt. Vele plannen om een bestemming te geven aan het gebouw strandden op onder meer financiële problemen. Met de verbouwing tot audiovisueel bedrijfsverzamelgebouw hoopt Rotterdam een goede bestemming te hebben. Op de bovenste etage van het pand komt een restaurant.

Rotterdam verbouwt de Schiecentrale voor zeven miljoen gulden, en Van Houweninge richt onder meer twee televisiestudio's in voor zes miljoen gulden. Van Houweninge huurt 5500 vierkante meter. Voor de rest van de voormalige centrale, 4000 vierkante meter, zoekt Rotterdam nog andere bedrijven. Er wordt gesproken met de produktiebedrijven NOB, Valkieser en het Amerikaanse All American Fremantle, dat de serie Bay Watch maakte.

Van Houweninge maakte onder meer de series Zeg eens A en Oppassen. Hij werkt aan nieuwe series die voor een deel in Rotterdam spelen. De haven geldt als decor voor de serie Troebel water, die handelt over milieucriminaliteit. Het bedrijf van Van Houweninge zet jaarlijks tien miljoen gulden om. Zijn zakelijk directeur, Frank Bos, verwacht dat de omzet de komende jaren sterk gaat stijgen. Bij Blue Horse Productions werken ongeveer twaalf mensen. Tijdens het maken van series zijn er ongeveer zeventig mensen in touw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden