Monumentale interieurs te koop

Bij veilinghuizen worden steeds vaker goederen aangeboden afkomstig uit monumentale kerken, hofjes, regentenkamers en zo meer, signaleert de Bond Heemschut, vereniging tot behoud van cultureel erfgoed. De bond roept op tot actie: beheerders van bijzondere interieurs moeten zich meer bewust worden van de waarde van het erfgoed. Losse objecten zijn niet beschermd door de Monumentenwet.


Heemschut wijst op de recente verkoop, bij veilinghuis Christie's in Amsterdam, van stukken uit het Elisabethgasthuis in Haarlem en 17de-eeuwse kroonluchters uit een kerk in Oost-Graftdijk. Dit is een kwalijke ontwikkeling, vindt de vereniging. Belangrijke erfstukken gaan verloren.


Eind 2009 werden uit het Duivelshuis van Arnhem, een deel van het stadhuis, de stoelen met stadswapen ter veiling aangeboden. In eerdere jaren verkochten de bestuurders van het Heilig Geesthofje te Leiden 'een deel van zijn eigen geschiedenis'.


Ook als het gaat om een verkoop ter financiering van een restauratie, is de verkoop volgens Heemschut 'buitengewoon kwalijk. Men zou de plicht moeten voelen om bezittingen aan volgende generaties door te geven.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden