Monument voor Reve wordt volledig vervangen

In het Belgische Machelen komt een compleet nieuwe herdenkingsmuur voor schrijver Gerard Reve. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Op het huidige monument, dat nog geen jaar geleden werd onthuld en waarop het gedicht Credo staat te lezen, staat een woord te veel. De correcte versie van het gedicht luidt: 'Niets te verwachten, niets te hopen: er rest mij niets dan duisternis en Dood. Ik zie het, maar ik wankel niet: wie Gij ook zijt, U heb ik lief, met heel mijn hart, met al mijn Bloed.' Op de gedenkmuur staat echter 'niets anders dan duisternis en Dood'. Het gemeentebestuur was eerst van plan alleen het woord 'anders' weg te halen, maar Reves weduwnaar Joop Schafthuizen verzette zich daartegen.

Martin Scorsese wil film over glamourkoppel Burton en Taylor

Regisseur Martin Scorsese heeft zijn zinnen gezet op een film over de stormachtige romance tussen Elizabeth Taylor en Richard Burton. Dat meldt website deadline.com. Taylor en Burton werden hevig verliefd op de set van Cleopatra (1963), maar waren op dat moment beiden al met een ander getrouwd. Door de affaire kreeg het stel als eerste glamourkoppel de complete wereldpers achter zich aan. Ze trouwden en scheidden tussen 1964 en 1976 tweemaal. Filmstudio Paramount heeft nu voor Scorsese de rechten gekocht van het op de liefdesbrieven van Taylor gebaseerde boek Furious Love. Vorig jaar wilde niemand de rechten nog hebben, maar na de dood van Taylor ontstond er een biedingsoorlog waar ook actrice Natalie Portman en scenarioschrijver David Seidler (Oscarwinnaar met The King's Speech) aan meededen. Scorsese krijgt ook toegang tot het persoonlijke archief van Burton. Met de nabestaanden van Taylor zijn de producenten nog in onderhandeling.

Waar Heeft de Wereld het over?

Noam Chomsky heeft dit jaar de Sydney Peace Prize toegekend gekregen. De linguïst, filosoof en mediacriticus krijgt de prijs voor zijn 'niet te stoppen morele moed en analyses van democratie en macht'. Eerder ontvingen onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu, oud-wapeninspecteur Hans Blix en de Palestijnse activiste Hanan Ashrawi de prijs.

Ook Leonard Cohen krijgt een prestigieuze prijs toebedeeld. De Canadese singer-songwriter ontvangt de Spaanse Prince of Asturias Award voor zijn werk dat volgens de Asturias-stichting 'wereldwijd al drie generaties heeft beïnvloed'. Bij de prijs hoort een door Joan Miro ontworpen beeldje en een bedrag van 50 duizend euro.

Twilight-fans zwijmelen weg bij het 15 seconden durende voorproefje op het voorproefje van Breaking Dawn - Part 1 dat zondag tijdens de MTV Movie Awards te zien al zijn. Het clipje toont flitsen van hét huwelijk en de aan het einde van het gangpad wachtende bruidegom Edward. Wat wil een Twilight-adept nog meer?

'Ik hou er niet van om met andere mensen samen te wonen en ik vind het niet erg om alleen te zijn.'

Mad Men-actrice January Jones wist ten tijde van dit interview met The Independent nog niet dat ze zwanger was. Inmiddels maakt ze zich op voor een bestaan als alleenstaande moeder.

CLARICE TAYLOR OVERLEDEN

Clarice Taylor, de actrice die het bekendst werd door haar rol van grootmoeders in The Cosby Show en in de Amerikaanse versie van Sesamstraat is op 93-jarige leeftijd overleden. Ze behoorde tot de oorspronkelijke cast van de Broadwaymusical The Wiz, en speelde ook een rol in Clint Eastwoords film Play Misty for Me uit 1971. Taylor en Earle Hyman, die haar echtgenoot speelde in The Cosby Show, werden in 1986 genomineerd voor een Emmy Award voor hun rol als de ouders van Bill Cosby in het televisieprogramma. AP

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden