Monti morrelt amper aan macht Microsoft

Steve Ballmer, de hoogste baas van Microsoft, was dinsdag jarig. Wat Ballmer betreft had cadeautje onuitgepakt mogen blijven: dat van de Europese Commissie, die het Amerikaanse softwarebedrijf op een boete trakteert en beveelt zijn producten aan te passen....

Op het eerste gezicht lijkt Brussel na een al vijf jaar slepende procedure Microsoft een flinke tik uit te delen. De hoogte van de boete is ongenaard: 497 miljoen euro. Verder eist de Commissie dat het bedrijf een versie van zijn computermotor Windows uitbrengt zr Media Player - de afspeelsoftware voor filmpjes en muziek. En de Amerikanen moeten concurrenten een blik gunnen onder de motorkap van Windows, zodat ze hun producten voor computernetwerken beter kunnen laten werken met Windows.

De straffen zijn gerechtvaardigd, stelt Europees commissaris Mario Monti (Concurrentie), omdat Ballmer en de zijnen de dominante marktpositie van hun bedrijf hebben misbruikt om concurrenten consumenten te benadelen.

Microsoft is het met die zienswijze volstrekt oneens. Het gaat beroep aantekenen tegen Monti's beslissing. Het eerste verzoek richting het Europese Hof van Justitie in Luxemburg zal een opschorting van de strafmaatregelen betreffen. Het kan vijf jaar duren voordat er een uitspraak is. De vraag is of Microsofts rivalen het zo lang kunnen uitzingen.

Ook de geografische reikwijdte van Monti's besluit is beperkt. Hoewel de commissaris zegt dat hij de maatregelen wereldwijd had kunnen doen gelden, hoeft Microsoft alleen in Europa aan de leiband te lopen. Brussel heeft de broze transatlantische betrekkingen niet onnodig willen belasten.

De effectiviteit van de maatregelen wordt ook betwijfeld. De boete is ondanks zijn historische hoogte niet meer dan wisselgeld voor Microsoft - 'een parkeerbon voor een miljonair' omschreef een waarnemer het deze week.

Wat de Windows-versie zonder Media Player betreft - welke computerbouwer wil, of d zijn klanten een pc te leveren met een 'kreupel' besturingssysteem, vraagt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zich af. Hewlett-Packard misschien, 's werelds grootste pc-maker, dat heeft besloten om iTunes op al zijn pc's te zetten.

iTunes is een programma dat toegang biedt tot de internetmuziekwinkel van rivaal Apple, net zoals Microsoft met Media Player klanten lokt naar een Microsoft-loket. Of anders naar de kassa van winkels die deuntjes verkopen in een formaat dat alleen in Media Player past. Vrijwel alle andere webwinkels verkopen muziek in Microsoft-wikkel.

Monti's besluit helpt Microsoft-concurrenten als Apple of Real Networks amper vooruit. Computerfabrikanten zullen geld vragen voor extra software die ze op hun machines installeren.

Dat is cash die Apple en Real moeilijk kunnen missen. Dan Microsoft: dat weet amper hoe het zijn oorlogskas van 40 miljard euro moet besteden. Monti heeft verordonneerd dat Windows minus Player minder moet kosten: alleen dat Windows mniet goedkoper mag zijn.

De Brusselse straffen veranderen niets aan de grip die Microsoft nu al op de softwaremarkt heeft - of in de nabije toekomst. Monti beschouwt zijn besluit als een 'raamwerk' waarin hij Microsofts handelen wil beoordelen. Dat zou het bedrijf moeten afhouden van nog m koppelverkoop.

Ook dzien ze in Redmond anders. Brad Smith, Microsofts opperadvocaat, zei dinsdag al dat de innovaties die zijn bedacht voor Longhorn (de Windows-versie die in 2006 verschijnt) zonder mankeren langs Monti's meetlat passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden