Montessori is, zoals alle scholen, niet altijd perfect

Anke Hamstra vertelde vrijdag over haar ervaringen met een montessorischool (Forum, 12 september). Het gaat niet aan te reageren op de persoonlijke kanten van haar verhaal....

Toch is het schrijnend dat kinderen in ons onderwijs vastlopen, of het nu op een montessorischool is of op een katholieke of openbare school. Schrijnend is het ook dat het artikel het niveau van een persoonlijke ervaring niet overstijgt, maar wel algemene conclusies trekt, die apert onjuist zijn. Namelijk conclusies over de kwaliteit van de school en erger nog: de kwaliteit van alle montessorischolen. Van alle scholen is er gelukkig inmiddels een kwaliteitsbeoordeling door een externe instantie (de Inspectie) beschikbaar op internet. Er zijn goede en helaas ook slechte scholen en Anke kan het kwaliteitsbeeld van haar school zien en dus weten.

Schrijnend vervolgens omdat de lezer een zorgvuldige afweging mag verwachten, zeker onder de ambitieuze kop van ‘schoolkeuze’: van een krant, van een school, van een burger.

En van een docent maatschappijleer mag je toch ook verwachten dat onderzoek, afwegingen en nuanceringen leidend zijn. Dit ontbreekt helaas in het stuk.

Niettemin blijft de ervaring van Hamstra er één te veel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden