Montesinos in afwachting van amnestie terug in Peru

De vorige maand ontslagen en naar Panama uitgeweken chef van de Peruaanse geheime dienst Vladimiro Montesinos is teruggekeerd naar zijn vaderland....

ReutersAFP en EFE

De terugkeer van Montesinos hangt vermoedelijk samen met een zondag door de regering aangekondigde amnestieregeling. Die zou volgens een woedende oppositie Montesinos kunnen vrijwaren van vervolging. Montesinos en zijn geheime dienst zijn geregeld in verband gebracht met corruptiepraktijken en martelingen.

Ook in regeringskringen is commotie ontstaan. De eerste vice-premier, Francisco Tudela, bood bij het horen van Montesinos' terugkeer direct zijn ontslag aan. Tudela zei 'ernstig van mening te verschillen met het regeringsbeleid'.

Montesinos moest eind september het veld ruimen, nadat op videobeelden te zien was hoe hij een parlementslid van de oppositie omkocht.

Montesinos gold als de kwade genius achter de autoritaire regering van president Fujimori. Deze laatste kondigde na het bekend worden van de omkoping vervroegde verkiezingen aan, waarbij hij zelf geen kandidaat is. Fujimori blijft tot juli 2001 aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden