Montenegro vreest coup van Joegoslavische leger

De Montenegrijnse premier Filip Vujanovic vreest dat het Joegoslavische leger een coup beraamt in de hoofdstad Podgorica. De pro-Westerse premier heeft gisteren opnieuw gewaarschuwd dat Belgrado er op uit is een burgeroorlog in Montenegro te veroorzaken....

AP

Volgens Vujanovic voeren de leiders in Belgrado 'een media- en een economische oorlog' tegen zijn bewind. Hij beschuldigt met name federaal premier Momir Bulatovic - die leiding geeft aan het Joegoslavische leger en de pro-Servische Montegrijnen - ervan een coup te beramen.

De regering beschikt over een tienduizend man sterke politiemacht die in het geval van een burgeroorlog tegenover het Joegoslavische leger in Montenegro zou komen te staan. Het Joegoslavische leger is bijna verdubbeld tot 24 duizend manschappen.

Internationale waarnemers hebben gewaarschuwd dat Milosevic waarschijnlijk Montenegro zal aanpakken zodra hij met Kosovo heeft afgerekend. Als de kwestie-Kosovo opnieuw op tafel ligt, zal Milosevic onderhandelingen misbruiken om zijn positie in Kosovo te consolideren en een nieuwe campagne tegen Montenegro te beginnen, luidt de waarschuwing.

Het Joegoslavische leger heeft onlangs vijfhonderd extra militairen in Montenegro gestationeerd 'om de Adriatische Zee te verdedigen'. Ook sloot het de voornaamste haven voor burgerverkeer, wat de economie en de hulpverlening aan 100 duizend vluchtelingen negatief beïnvloedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden