Montenegro 192e lid Verenigde Naties

NEW YORK (ANP) - Montenegro is woensdag als 192e lidstaat opgenomen in de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering aanvaardde per acclamatie een resolutie van die strekking die was ingediend door EU-voorzitter Oostenrijk.

Diplomaten uit alle werelddelen verwelkomden het nieuwe Balkanlandje in de familie der volkeren. Meteen na de stemming over de resolutie werd de Montenegrijnse vlag gehesen voor het VN-hoofdkwartier in New York. Die bestaat uit een rood, goud omrand veld met in het midden het wapen van Montenegro, dat de laatste koning tot 1918 gebruikte, toen het land voor het laatst onafhankelijk was.

President Filip Vijanovic van Montenegro zei tijdens de ceremonie dat zijn land alle verplichtingen van een VN-lid zal nalaven en het volkenrecht en de beslissingen van het Internationaal Gerechtshof zal respecteren.

Alle erkende landen

Het is voor het eerst sinds de toetreding van Oost-Timor en Zwitserland in 2002 dat de VN weer een nieuw lid opnemen. Nu zijn weer alle internationaal erkende landen met uitzondering van de Vaticaanstadstaat lid van de volkerenorganisatie.

Montenegro had op 3 juni zijn onafhankelijkheid geproclameerd, nadat een nipte meerderheid van 55,5 procent van de bevolking zich op 21 mei had uitgesproken voor ontbinding van de unie Servië-Montenegro. Het nieuwe land heeft 650.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer een derde van Nederland.

Montenegro was de laatste voormalige Joegoslavische deelrepubliek die de band met Belgrado doorsneed, na Slovenië, Kroatië, Bosnië en Macedonië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden