Mont-Saint-Michel wordt weer een eiland

MONT-SAINT-MICHEL (ANP) - De jaarlijks door drie miljoen toeristen bezochte kloosterberg Mont-Saint-Michel voor de kust van het Franse Normandië moet weer een echt eiland worden. De Franse premier Dominique de Villepin gaf vrijdag het startsein voor het grote project.

Na tien jaar voorbereiding gaat het werk beginnen. Bij Mont-Saint-Michel, dat sinds 1979 deel uitmaakt van het werelderfgoed, en aan de kust heeft zich in de loop der eeuwen zoveel zand afgezet, dat de kloosterberg eigenlijk geen eiland meer is. Hij zit praktisch aan het vasteland vast.

Tijdens de nu begonnen werkzaamheden worden vele miljoenen kubieke meters zand verwijderd en via een hydraulisch systeem in de zee geloosd. Tijdens het zes jaar durende project wordt ook de dam gesloopt die het vasteland met de berg verbindt. Want die droeg flink bij aan de zandafzetting. In plaats daarvan komt er een smalle brug op palen, die eb en vloed vrij spel laat. Na de werkzaamheden bestaat de grote parkeerplaats vlak bij de kust niet meer. Die komt straks bijna drie kilometer landinwaarts. Bezoekers kunnen vanaf 2010 met een elektrisch treintje naar het eiland.

Voor de werkzaamheden konden beginnen, moest een kolonie van ongeveer honderd knoflookpadden verhuizen. Vorig jaar zijn zij ondergebracht in speciaal voor hen aangelegde vijvers.

Als alles klaar is, kan Mont-Saint-Michel per jaar vijf miljoen toeristen 'verwerken'. Het eiland is overigens maar een deel van de tijd echt een eiland: alleen als de vloed het omspoelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden