Monstertruckdrama kost burgemeester de kop

Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) van Haaksbergen is vanavond afgetreden. Aanleiding is het fatale ongeluk met een monstertruck op 28 september 2014 in Haaksbergen, waarbij drie mensen om het leven kwamen. Na een schorsing erkende de burgemeester dat de gemeenteraad onvoldoende vertrouwen in hem had. 'Vertrouwen van de raad is cruciaal voor een burgemeester', aldus de aangeslagen Gerritsen. Hij verliet direct na zijn verklaring de raadszaal.

Redactie
De monstertruck die een dodelijk ongeluk veroorzaakte tijdens een show in Haaksbergen. Beeld ANP
De monstertruck die een dodelijk ongeluk veroorzaakte tijdens een show in Haaksbergen.Beeld ANP

Alle raadsfracties adviseerden de burgemeester vanavond zich op zijn positie te beraden. Zij raadden hem aan de eer aan zichzelf te houden en af te treden. Gerritsen zelf was dat voor de vergadering nog niet van plan, maar kwam hier later op terug.

'Het was een eer om burgemeester van Haaksbergen te zijn. Ik heb hier een mooie en dynamische tijd gehad, maar er zijn helaas ook vreselijke dingen gebeurd. Ik wens slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk met de monstertruck kracht en sterkte toe. Ik draag wat er is gebeurd in mezelf mee', verklaarde Gerritsen na zijn aftreden.

De zes fracties in Haaksbergen verweten Gerritsen onder meer ongeïnteresseerdheid, gebrek aan zelfreflectie, onvoldoende schuldbesef en gebrek aan betrokkenheid verweten. Zij nemen hem erg kwalijk dat hij op alle kritiek rond de verleende vergunning voor het monstertruckevenement uitsluitend formeel reageert. Ze vinden ook dat Gerritsen veel eerder uit de grond van zijn hart excuses had moeten maken voor wat er is gebeurd.

Coalitiepartij PvdA gaf de eigen burgemeester 'een zware onvoldoende.' De VVD kondigde aan met een motie van wantrouwen te komen als de burgemeester na de schorsing niet zelf aftreedt.

Burgemeester Hans Gerritsen met het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid in zijn handen. Beeld anp
Burgemeester Hans Gerritsen met het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid in zijn handen.Beeld anp

Excuses

Gerritsen bood vandaag voor het eerst zijn excuses aan voor de fouten die zijn gemaakt rond de vergunningverlening voor de stunt met een monstertruck in september vorig jaar. Dat deed hij vanavond aan het begin van de raadsvergadering over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het fatale ongeluk.

Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakten er 28 gewond. De OVV heeft scherpe kritiek op de achteloze wijze hoe er met evenementenvergunningen in Haaksbergen werd omgesprongen.

'Die kritiek is hard maar terecht. Ik erken dat', aldus de burgemeester. Hij voelde zich echter niet persoonlijk verantwoordelijk.

Gebrek aan expertise

Bij alle betrokken partijen ontbrak de expertise om de risico's met de monstertruck goed in te schatten, constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 'De ambtenaar eiste dat er voor de veiligheid van de bezoekers dranghekken zouden worden geplaatst.' Lees hier de analyse in de Volkskrant terug.

Bekijk hier onze fotospecial van een dag na het ongeluk.

Vergunning

De OVV concludeerde dat de vergunning voor het evenement niet afgegeven had mogen worden. Gerritsen stelt echter dat een vergunning niet kan voorkomen dat er een ongeluk gebeurt. Hij wil, zei hij vandaag, van de bestuursrechter weten of de veiligheidseisen in de vergunning voldoende waren. Dat Gerritsen zelf de afgegeven vergunning niet heeft gezien, is de burgemeester niet te verwijten, vindt hij. Vergunningverlening is bij de meeste gemeenten via mandaat geregeld. 'Een bestuurder kan niet elke vergunning nakijken', zei Gerritsen.

Het debat in Haaksbergen heeft veel publieke belangstelling getrokken. Maar de toeschouwers hebben geen gebruik gemaakt van de gelegenheid het woord te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden