Monster, ezel en prinses vertellen over hun ervaringen

De zegetocht van het groene, stinkende monster Shrek duurt voort. Nadat de animatiefilm vorig jaar een enorm commercieel succes werd - wereldwijd bracht Shrek al bijna een half miljard dollar op - lijkt nu ook de dvd verkooprecords te gaan breken....

Pauline Kleijer

De oorzaak van het succes is simpel: Shrek is een charmante, komische film, waarin op tamelijk originele wijze de draak wordt gestoken met traditionele sprookjes en Disney-tekenfilms. De grappen zijn lekker dwars, het verhaal weet toch ook te ontroeren, en dankzij de nieuwste computeranimatietechnieken ziet het er allemaal prachtig uit.

Dat dvd een geschikte drager is voor computeranimatie, blijkt uit de perfecte beeldkwaliteit van de Shrek-schijf. Het prettigste van de Nederlandse dvd is dat hij zowel het Engels gesproken origineel als de Nederlands nagesynchroniseerde versie bevat. Ook al doen Peter Paul Muller (Shrek), Frans van Deursen (Ezel) en Angela Schijf (Prinses Fiona) het best aardig, de nasynchronisatie blijft een noodzakelijk kwaad voor kleine kinderen. Voor volwassenen is het origineel te prefereren: het is levendiger en bevat meer geslaagde grappen, die nu eenmaal moeilijk te vertalen zijn.

De beide versies kunnen dankzij de dvd goed met elkaar vergeleken worden, maar eerlijk is dat natuurlijk niet. Mike Myers verdiende met het inspreken van Shrek ongeveer drie miljoen dollar - hoeveel zou Peter Paul Muller gekregen hebben?

Overigens is aan de Nederlandse versie van de dvd veel zorg besteed. Alle extra's, zoals een exposé over de animatietechniek en het commentaar van de filmmakers, zijn Nederlands ondertiteld, en dat is zelden het geval.

Shrek heeft veel extra's te bieden. Naast de gebruikelijke informatieve items is de toon van de film vooral terug te vinden in een aantal grappige filmpjes, die puur voor de lol lijken te zijn gemaakt.

Zo is er een karaoke-dansfeest in het moeras van Shrek, en vertellen de drie belangrijkste personages over hun ervaringen. De korte interviews met Shrek, Ezel en Fiona vormen een geestige parodie op de gebruikelijke, nietszeggende gesprekjes met acteurs.

De dvd biedt nog meer: bezitters van een computer met dvd-ROM-drive, Windows 98SE of hoger en een geluidskaart met microfoon, kunnen twaalf verschillende scènes opnieuw nasynchroniseren met hun eigen stem. Technisch minder bedeelden moeten het doen met de spelletjes als 'personagewijziging' ; simpel, maar ook best leuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden