Monniken verjagen deurwaarders met stenen en molotovcocktails

Met uitzetting bedreigde monniken in de Griekse monnikenrepubliek Athos hebben maandag gerechtsdeurwaarders met stenen en molotovcocktails bekogeld. Dat zeggen ambtelijke autoriteiten op het Noord-Griekse schiereiland. Niemand raakte gewond of werd gearresteerd. Wel hebben de gerechtsdienaren zich teruggetrokken.

AMSTERDAM - Blijkens een filmpje dat door de monniken met een mobieltje werd opgenomen en bij persbureau AP belandde, probeerden de deurwaarders vergeefs met een shovel het terrein van de Heilige Gemeenschap in de hoofdplaats Karyes binnen te dringen. Vanuit hier worden de twintig kloosters van Athos bestuurd.


De deurwaarders kwamen 's ochtend vroeg en begonnen op de deuren te bonzen, aldus monnik Savvas van Esfigmenou, naar eigen zeggen getuige van het incident. 'We hadden ze gewaarschuwd dat we zouden reageren als ze ons zouden provoceren.'


Volgens de civiele gouverneur van de Berg Athos, Aristos Kasmiroglou, hebben de monniken 'explosieven' gegooid naar de deurwaarders. 'De wet geldt voor iedereen', verklaarde hij tegen AP. 'Alle partijen moeten het vrome karakter van Athos respecteren.'


Het gaat om de circa honderd monniken van het duizend jaar oude klooster Esfigmenou aan de noordzijde van het schiereiland Athos. Ze verzetten zich tegen de pogingen van oecumenisch patriarch Bartholomeus I van Constantinopel (Istanbul) om de relaties met het Vaticaan te verbeteren.


De patriarch heeft de opstandige monniken van Esfigmenou drie jaar geleden gelast het klooster te verlaten, zodat hun plek door volgzamere monniken kan worden ingenomen. Ook is alvast een concurrerend klooster Esfigmenou opgericht. De rebellen spreken van 'geloofsvervolging'. Ze krijgen steun van sympathisanten in binnen- en buitenland, blijkt op hun website.


De monniken presenteren hun verzet als een verdediging van de 'ware' orthodoxe traditie, die teruggaat tot het Oosters Schisma van 1054. Toen kwam het tot een definitieve breuk tussen de christelijke kerken van het voormalige West-Romeinse en het Oost-Romeinse Rijk, en ontstonden de oosters-orthodoxe of Byzantijnse kerken en de rooms-katholieke of Latijnse kerk.


Athos, officieel de Autonome Monastieke Staat van de Heilige Berg geheten, is een semi-autonoom gebied op de oostelijke arm van het Griekse Chalcidice. Het valt buiten het gezag van het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk, de aartsbisschop van Athene, en ressorteert onder de patriarch van Constantinopel.


Vrouwen en vrouwelijke (huis-) dieren hebben geen toegang tot de Griekse monnikenrepubliek. Niet-orthodoxe mannen mogen er alleen met een visum binnen, met een maximum van tien per dag. Athos ligt buiten het btw-gebied van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.