Monniken bestormen Nederlands kantoor in Sri Lanka

Het kantoor van de Nederlandse hulporganisatie ZOA-Vluchtelingenzorg in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo is donderdag bestormd door boeddhistische monniken die de organisatie ervan beschuldigen de Tamil-rebellen te steunen....

Van onze buitenlandredactie

De Nederlandse ambassadeur in Colombo, Reynout van Dijk, heeft bemiddeld in het conflict. De kou zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken uit de lucht zijn. De Sri Lankaanse overheid zou hebben gezegd dat er sprake was van een misverstand.

Eerder deze week zei het Sri Lankaanse ministerie van Defensie over bewijzen te beschikken dat ZOA in het oosten van het land een ziekenhuis van de Tamil-rebellenbeweging LTTE heeft uitgerust. Het ziekenhuis staat op een eerder deze week door het leger veroverde rebellenbasis in het district Ampara.

De humanitaire organisatie ontkende vrijdag in een reactie de beschuldigingen. Het gevonden materiaal met het logo van ZOA is mogelijk gestolen uit een kantoor dat de organisatie wegens de gevechten heeft moeten sluiten, aldus woordvoerder Otto Kamsteeg.

‘ZOA heeft op geen enkel moment hulp verleend aan de LTTE, aan de LTTE verbonden organisaties of het ziekenhuis van de LTTE in het gebied.’ De hulporganisatie zegt zich reeds in augustus te hebben teruggetrokken uit Ampara, omdat het er te onveilig was geworden.

ZOA is een christelijke organisatie die hulp verleent aan vluchtelingen, ontheemden en slachtoffers van rampen. De letters ZOA staan voor Zuidoost-Azië, waartoe de organisatie haar werkzaamheden aanvankelijk beperkte. Inmiddels is ZOA ook elders actief, met name in Afrika.

Bij het protest in Colombo werd geen geweld gebruikt. Wel was het optreden volgens Kamsteeg intimiderend. De demonstranten van de nationalistische boeddhistische partij JHU namen onder meer bezoekerslijsten en sleutels mee en fotografeerden alle aanwezige medewerkers, onder wie een Nederlander. De foto's plaatsten zij op het internet. Het pand staat inmiddels onder permanente politiebewaking.

Humanitaire organisaties raken op Sri Lanka vaker betrokken bij de rivaliteit tussen de Singalese meerderheid en Tamils die streven naar een eigen staat. De Franse hulpverleningsorganisatie Actie tegen Honger (ACF) verloor vorig najaar door geweld zeventien Srilankaanse medewerkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden