Monnik wordt belangrijke nieuwsbron over Kosovo

Na het gedwongen vertrek van buitenlandse journalisten uit Servië lijkt een orthodoxe monnik in een eeuwenoud klooster een van de meest actieve nieuwsbronnen over Kosovo te worden....

Van onze verslaggever

Volgens de monnik hebben NAVO-kruisraketten niet alleen militaire doelen geraakt, maar bijvoorbeeld ook het dorp Gracanica, ten westen van Belgrado. Vader Janjic heeft een website op Internet (www.decani.yunet.com). Hij maakt gebruik van alle moderne middelen als elektronische post, e-mail-nieuwsbrieven en de mogelijkheid om direct met mensen op het net te 'praten' (chatten).

Via het net bereiken ook ooggetuigeverslagen van anderen de buitenwereld, bijvoorbeeld berichten over de bombardementen nabij Pristina.

Het voor iedereen toegankelijke Internet laat zich ook uitstekend gebruiken voor propaganda. Een voorbeeld daarvan is het door Serviërs gemaakte www.kosovo.net.

Een uitputtend overzicht van 'betrouwbare' bronnen op het net is te vinden bij Press Now, een organisatie van en voor onafhankelijke media in het vroegere Joegoslavië.

Press Now wordt gesteund door Nederlandse organisaties als Pax Christi, het IKV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De website wordt bijgehouden bij De Digitale Stad in Amsterdam (www.dds.nl/ëressnow). Een andere bron met verwijzingen naar elders op het net is The Institute for War and Peace Reporting (www.iwpr.net), dat zich sinds 1991 nadrukkelijk met de Balkan bezighoudt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden