Nieuwsbreak

Monique Samuel: 'Er is in Nederland een heksenjacht gaande op religie'

Hele drommen mensen staan op het Sint Pietersplein te wachten op nieuws over het conclaaf , terwijl anderen op het internet kijken of er al witte rook te zien is. Wacht Monique Samuel, politicologe, auteur en publiciste, ook vol spanning op de nieuwe paus?

Sacha Kester
Screenshot van Monique Samuel bij het programma Schepper en Co. Beeld
Screenshot van Monique Samuel bij het programma Schepper en Co.

Heb je vandaag nog naar de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel gekeken?
Ja, natuurlijk! Terwijl ik het eigenlijk niet zo interessant vind welke kleur die rook heeft, maar vooral of de nieuwe paus nu zwart of wit is. Ik vrees dat het een Italiaan gaat worden, want ik kan me niet voorstellen dat het Vaticaan klaar is voor een donkere paus. Maar het zou wel heel goed zijn!

Waarom eigenlijk?
Het belangrijkste is natuurlijk wat voor een persoon de nieuwe paus is; of het weer een aartsconservatieve man wordt, of iemand die de kerk kan hervormen en de jeugd weer aan zich weet te binden. Maar het zou een heel goed signaal zijn voor Afrika, Azië en Latijns Amerika als het nu eens een keer geen witte oude man is. Een Arabische paus, dat zou ik helemaal geweldig vinden: alleen al omdat zo weinig mensen weten dat er ook christelijke Arabieren zijn. Maar goed, er is geen prominente Arabische kanshebber.

Nog meer religie in het nieuws: prof. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en devoot christen, is opgestapt nadat hij verhaalde over een wonderbaarlijke genezing. Vandaag werd hij door 27 wetenschappers gesteund in een open brief, waarin zij pleiten voor vrijheid van meningsuiting. Wat vind jij? Had hij zijn mening privé moeten houden?
Dat is lastig. Aan de ene kant moet een wetenschapper objectief kunnen functioneren, anderzijds moet er een tegenvraag worden gesteld: waarom ben je als gelovige direct verdacht? Ik vind in elk geval dat er in Nederland een heksenjacht gaande is op religie: alsof je niet intelligent kunt zijn, of onbetrouwbaar zou zijn, als blijkt dat je in God gelooft. Ik heb politicologie gestudeerd en was de enige christen, en geloof me, dat was echt niet altijd prettig. Mijn studiebegeleider heeft zelfs gezegd dat ik als gelovige eigenlijk geen wetenschapper kon worden. En ik sluit trouwens niet uit dat Van Schayk daadwerkelijk een wonder heeft gezien. Ik was er niet bij, maar ik weet wel dat wonderen gebeuren.

Zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel Beeld reuters
Zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse KapelBeeld reuters

Je hebt ze zelf meegemaakt?
Zeker! Maar ik snap de huiver om daar in het openbaar over te spreken, want die voel ik zelf ook. Ik begrijp alleen niet waarom er zo fel op wordt gereageerd. Niet alles kan worden verklaard, en misschien moeten we dat eindelijk eens accepteren.

Zijn er nog meer dingen waar je je boos over maakt!
Oh, zoveel! Zo ben ik het elke dag oneens met Mark Rutte! Ons land staat er vreselijk slecht voor, en onder de VVD wordt het van kwaad tot erger! Waarschijnlijk feliciteren die mannetjes elkaar, met een dikke sigaar in de hand, met de verwezenlijking van hun liberale droom: lang leve 'laissez faire, laissez passer', 'minder staat en meer vrijheid'. Maar als ik die lach van Rutte nog één keer op tv zie, dan zap ik weg!

Maar er was meer?
Ja, de miljonairsfair gaat toch door. Ook zoiets! De organisator, de Gijrath Media Groep, werd vorige week failliet verklaard maar nu gaat Yves Gijrath zelfstandig verder. Kunnen die laatste paar rijken die we nog hebben hun bonus toch nog lekker verkwisten.

En dan dat artikel in Time Magazine: de Amerikanen gaan na tien jaar oorlog weg uit Afghanistan en er is een heel verhaal over het materieel dat terug moet worden gevlogen naar de VS. Geen woord over de stand van Afghanistan, of de gevolgen voor de bevolking van tien jaar Amerikaanse inmenging. Die hele strijd heeft niets opgeleverd: de VS de Taliban te bestrijden, maar diezelfde Taliban doet dit voorjaar aan de verkiezingen mee en maakt grote kans om deze op democratische wijze te winnen. Echt een blamage!

Is er ook nog iets moois? Iets dat we vandaag echt niet mogen missen?
Ja: iedereen moét vandaag, onderweg naar huis, nog even stoppen bij de kiosk om de Groene Amsterdammer te kopen. Ze hebben deze week een special over illegaliteit in Nederland met vijf grote, ijzersterke verhalen over dit onderwerp. Na tien jaar van discussie over illegalen zou je denken dat we het probleem grotendeels hebben opgelost en dat mensen hier in ieder geval een menselijk bestaan kunnen hebben, maar niets is minder waar. Het is afschuwelijk! Lezen dus! Niet leuk, wel nodig!

Dit is aflevering 38 van de dagelijkse rubriek 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

De opening van de Miljonair Fair in 2010 Beeld ANP
De opening van de Miljonair Fair in 2010Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden