Monets Zaanse huis is weer fel blauw

De Franse schilder maakte het huisje beroemd. Vanaf vandaag is het weer in zijn 19de-eeuwse kleur te zien.

ZAANDAM - Jacob Reitsma voorzitter van de Stichting Monet in Zaandam


Wie goed kijkt, ontwaart boven op het Inntel hotel in Zaandam, naast alle typische donkergroene huisjes, ook een blauw huisje. Het is een hint naar een schilderij van Monet uit 1871. De Franse kunstenaar maakte het tijdens zijn verblijf van vier maanden in Zaandam. Getiteld Het blauwe huis, beeldt het een Zaans huis af in, inderdaad, blauwe kleuren.


Het huis aan de Hogendijk staat er nog steeds, en heeft vanaf zaterdag weer een helderblauwe zijkant.


Het is een initiatief van de Stichting Monet in Zaandam, opgericht in 2010 om het werk van de wereldberoemde impressionist Claude Monet in de Noord-Hollandse stad meer bekendheid te geven. Van de veertig werken die Monet maakte in Nederland, zijn er 25 het resultaat van zijn verblijf in Zaandam tussen juni en oktober 1871.


Voorzitter Jacob Reitsma: 'Vanaf het begin van ons bestaan hadden we de wens om dit huis weer blauw te maken. Maar eerst was het de vraag of het wel echt blauw was geweest.' Want de impressionist nam nogal eens artistieke vrijheid, onder andere in het weergeven van kleuren.


Entré van Frits Schuster, verfexpert. Hij deed onderzoek naar de verflagen van het huis uit 1724. Daarvoor nam hij de zijkant, nadat iemand van de monumentenafdeling van de gemeente had vastgesteld dat de planken daarop zeer waarschijnlijk nog origineel waren. Ter versteviging gegoten in epoxyhars, ging het verfmonster onder zijn microscoop. Tussen de in totaal 53 lagen verf, elk slechts 40 micron (een duizendste van een millimeter) dik, viel laag 46 meteen op: knalblauw. Dit moet de laag zijn die Monet heeft gezien.


In het kantoor van de stichting, een prachtig oud theehuis aan het water, ook vastgelegd door Monet, laat hij de nieuwe Zaanse kleurenwaaier van verffabrikant Boonstoppel zien, waarin de blauwe kleur, Bremerblauw, is opgenomen. Nummer: SK-4770, naam: 'nieuw Zaans groen, Monetblauw'. Uit de omschrijving: 'Recent is het Zaans groen verbreed. Zelfs blauw hoort er nu bij.'


Op de Hogendijk zelf springt het blauw, fel en licht neigend naar turquoise, er meteen uit in de verder voornamelijk grijs- en bruingekleurde straat aan het water. De onthulling is zaterdagmiddag. Nu hangt er nog een zeil voor de zijmuur, in dezelfde kleur als hij eerst was: wit. De huidige bewoner Jeroen Engel wil dat best even omhooghouden voor de foto. Toen hij het pand elf jaar geleden kocht met zijn vrouw, wist hij niet van Monets schilderij. Iemand vertelde hem erover op het housewarming-feestje. Engel: 'Toen ik het wist, ben ik het gaan nakijken. Maar verder dan een replica bestellen is het toen niet gekomen.'


Zijn huis is een rijksmonument en de buitenkant mag dus niet zomaar worden veranderd. 'De stichting had me enthousiast gemaakt voor het idee. Toen zijn we gaan kijken wat de mogelijkheden waren.' Uiteindelijk heeft Engel zelf de vergunning voor het schilderen betaald, voor de rest vond de stichting sponsoren.


Na zes weken schilderen zijn vrijdagochtend de steigers weggehaald. Echt last heeft Engel niet gehad van de werkzaamheden. 'Ons huis was aan twee kanten ingepakt en de voordeur was niet bruikbaar. Maar gelukkig hebben we een goede achterdeur. Voor de postbodes was het nog het lastigst, die moesten omlopen.'


Op de stoep aan de overkant ligt een tegel met een QR-code en op het pand zelf hangt een bordje. Reitsma: 'Dit is de eerste echte plek waar we mensen mee naartoe kunnen nemen als ze iets van Monet willen zien.' Als de fotograaf klaar is, komen twee van de drie kleine bewoners van het Blauwe Huis aanlopen. 'We gaan pappa helpen het onkruid weg te halen.' Engel zit al op zijn knieën om het groen bij de buren tussen de tegels vandaan te plukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden