NieuwsMondkapjes

Mondkapjes in opmars, nu ook verplicht in landen die eerst aarzelden zoals Groot-Brittannië en Frankrijk

Mondkapjes zijn door de vrees voor nieuwe uitbraken van het covid-19-virus wereldwijd in opmars, zelfs in landen die zich tot nu toe verzetten.

Bezoekers van het Louvre in Parijs dragen mondkapjes terwijl ze een selfie maken voor de Mona Lisa. Beeld REUTERS
Bezoekers van het Louvre in Parijs dragen mondkapjes terwijl ze een selfie maken voor de Mona Lisa.Beeld REUTERS

Groot-Brittannië gaat het dragen van mondkapjes verplicht stellen in supermarkten en winkels. En Frankrijk doet dat voor alle overdekte publieke ruimten.

Veel Europese landen zoals Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland kennen al een mondkapjesplicht voor afgesloten openbare gelegenheden zoals winkels. Groot-Brittannië en Frankrijk sluiten zich daar nu na wekenlange aarzelingen bij aan, om de openstelling van hun haperende economieën te bevorderen. Er is steeds meer bewijs dat maskers enige bescherming bieden tegen het virus.

Engeland per 24 juli

De Britse regering voert de mondkapjesplicht per 24 juli in voor winkels en supermarkten in heel Engeland (in Schotland bestaat die al), op straffe van een boete van 100 pond. Volgens minister van Gezondheid Matt Hancock kan dit het winkelpersoneel beschermen en het publiek een gevoel van veiligheid geven. Maskers waren al verplicht in het openbaar vervoer en ziekenhuizen.

De ommekeer werd ingeluid door premier Boris Johnson zelf. Hij raakte besmet met covid-19, belandde dit voorjaar op de intensive care, maar droeg in het openbaar nimmer een mondkapje. Vorige week deed hij dat ineens wel en maandag spoorde hij de Britten aan dit ook te doen. Diezelfde avond kwam de aankondiging van de mondkapjesplicht.

Frankrijk per 1 augustus

In Frankrijk wordt het dragen van een mondmasker per 1 augustus verplicht in winkels en andere afgesloten publieke ruimten, kondigde president Emmanuel Macron dinsdag aan op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet. Aanleiding is de afnemende discipline bij social distancing op een moment dat het land in aanloop naar de zomer stranden, bars en restaurants weer opent.

In het Verenigd Koninkrijk moet men verplicht een mondkapje dragen als ze een winkel binnengaan.\ Beeld Getty Images
In het Verenigd Koninkrijk moet men verplicht een mondkapje dragen als ze een winkel binnengaan.\Beeld Getty Images

Macron noemde mondkapjes naast handen wassen en afstand houden de beste bescherming tegen het virus. ‘Ik vraag mijn medeburgers zoveel mogelijk een masker te dragen als ze buitenshuis zijn, vooral als ze in afgesloten ruimtes verkeren.’ De mondkapjesplicht gold tot nu toe in het openbaar vervoer en in publieke plaatsen waar afstand houden niet kan, maar niet in winkels.

Ook elders in de wereld rukken mondkapjes op. Zuid-Afrika, een van de tien landen die het zwaarst door het coronavirus zijn getroffen, voerde dinsdag verscherpte richtlijnen in met naast een alcoholverbod en een avondklok ook een mondkapjesplicht in het openbaar. Hongkong voerde de strengste maatregelen in tot nu toe, met onder meer verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer en een verbod op indoor-restaurantbezoek na zes uur ’s avonds.

Omstreden in VS

In de Verenigde Staten, grootste corona-brandhaard in de wereld, blijft het dragen van mondkapjes omstreden. De Centers for Disease Control and Preventio CDC raden het dragen ervan aan, onder meer in het onderwijs, maar president Trump liet zich pas afgelopen weekend voor het eerst met een masker zien. Gouverneur Gavin Newsom van Californië stelde maandag het dragen van een mondkapje in het openbaar verplicht, als onderdeel van het terugdraaien van eerdere lockdown-versoepelingen na een hernieuwde uitbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden