Opinie

'Mondige immigrant is goed als vuilnisman'

De immigrante vriend van Ferdows Kamzemi krijgt geen opdrachten ondanks het feit dat zijn ict-kennis boven het vereiste niveau is. Zijn kennis van de Nederlandse taal zou niet voldoende zijn. 'Waarschijnlijk kan hij wel rekenen op een carrière als schoonmaker of vuilnisman, als goede concurrent voor de autochtone 50-plussers.

Schoonmakers zitten in de hal van de Universiteit Utrecht. Beeld ANP
Schoonmakers zitten in de hal van de Universiteit Utrecht.Beeld ANP

Onlangs sprak ik een bevriende immigrant die een eigen bedrijfje runt als SAP- specialist. Hij vertelde dat het al een aantal jaren niet erg goed gaat met zijn bedrijfje in Nederland. Hij heeft moeten uitwijken naar landen als België, Engeland en Duitsland voor opdrachten. Regelmatig zit hij zonder opdrachten en moet hij een beroep doen op zijn reserves om te kunnen overleven. Volgens hem zijn er genoeg opdrachten in Nederland, maar hij krijgt ze niet.

Recentelijk is hij op acquisitiegesprek geweest bij een hoge onderwijsinstelling. Het was komisch hoe hij de gang van zaken tijdens het gesprek beschreef. Het ging om een onafgemaakt project waar een groot ICT-bedrijf al ver mee gevorderd was, maar waarmee het zonder het gewenste resultaat was gestopt. Van de kant van de onderwijsinstelling wordt het gesprek gevoerd door mensen die niet weten wat ze precies van mijn vriend verlangen, behalve dat het project moet worden afgemaakt, maar ze verwachten van hem wel een inschatting van de hoeveelheid tijd die hij aan het project in kwestie kwijt zou zijn.

Met veel moeite en doorvragen komt hij erachter wat het project exact inhoudt. Hij noemt een x- aantal dagen, dat hij nodig heeft om het werk af te ronden. Het blijkt dat de businessunit van de onderwijsinstelling veel meer uren ingeschat had dan hij meende nodig te hebben. Het scheelt al snel een factor 10. De commissie vindt het vreemd dat het werk zo weinig uren in beslag zal nemen. En mijn vriend vindt het vreemd dat zij zo veel uren geschat hadden.

Belastinggeld
Mijn mondige, bevriende immigrant gaat nog een stapje verder en leest zijn gesprekspartners de les door te zeggen dat het hele project vele euro's goedkoper gekund had dan zij er tot nu toe aan besteed hadden. Hij houdt het niet hierbij en zegt nog eens dat hij nu pas begrijpt waar het belastinggeld aan gespendeerd wordt in dit land. En tot overmaat van ramp voegt hij eraan toe dat een private partij zich nooit een dergelijk duur project had laten aansmeren, omdat een dergelijke partij specialisten in dienst heeft die heel goed kunnen inschatten hoeveel zo'n project moet kosten.

In het verdere gesprek prijzen ze hem de hemel in voor zijn kennis, en halen ze hem even later weer helemaal naar beneden door te zeggen dat zijn Nederlandse taal te wensen overlaat. Ook dat weet hij goed te praten door te vertellen dat hij dat juist als een positief punt ziet. Op de vraag hoe dit positief kan zijn vertelt hij: 'Omdat ik het snelle begrip van een autochtone Nederlander voor de taal niet heb, ga ik doorvragen bij eventuele onduidelijkheden en dit kan de businessunit helpen om ook zelf goed te begrijpen wat ze precies wel of niet willen.

Zijn gesprekspartners schudden hem stevig de hand en zeggen dat hij van hen hoort. De volgende dag krijgt hij te horen dat zijn ICT-kennis zelfs boven het vereiste niveau is, maar ze zijn bang dat zijn taalbarrière toch wat problemen gaat opleveren in de communicatie met de businessunit. Hij brengt hier tegenin dat hij al jaren met hetzelfde taalniveau succesvol gewerkt heeft. Maar dat mag niet meer baten.

Taalniveau
Het taalniveau van mijn bevriende immigrant was gelukkig voldoende om duidelijk te maken dat hij over de vereiste kennis beschikt. Dat hij de opdracht niet krijgt ligt aan zijn status als zelfstandige ondernemer. Als zzp'er kwam hij in de afgelopen periodes dat hij zonder opdrachten thuis zat, niet in aanmerking voor een ww-uitkering. Als dat wel het geval was geweest, dan was hij door het UWV in die perioden ook opgeleid tot een uitstekende sollicitant, die zich nooit bekwamer zou tonen dan zijn potentiële werkgever. Een les die mijn vriend nu nog moet leren.

Als ik Peter de Waard in de Volkskrant mag geloven mag mijn immigrante vriend wel rekenen op een carrière als schoonmaker of vuilnisman. Immigranten zijn daarin volgens hem goede concurrenten voor de autochtone 50-plussers.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor vk.nl.
Volg haar op twitter:@FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden