Mondialisering verhoogt inkomen

Dankzij wereldwijde handel, uitwisseling van kennis en ideeën en het delen van culturele waarden hebben Nederlanders van 1990 tot 2012 18.700 euro extra inkomen ontvangen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De mondialisering heeft Nederlanders per hoofd van de bevolking in de periode 1990-2011 jaarlijks gemiddeld 890 euro extra inkomen opgeleverd. In 2011 ging het om 1.240 euro. Dit blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Stiftung, een Duitse economische denktank.

Zonder mondialisering zou het reële bruto binnenlands product (bbp) van Nederland van 1990 tot en met 2011 zijn gestegen van 20.500 euro tot 27.680 euro (gecorrigeerd voor inflatie). 'Dankzij de internationale relaties is het reële bbp uitgekomen op 28.920 euro - een extra inkomensstijging van 14,7 procent', zegt Tiess Petersen van Bertelsmann Stiftung.

Opgeteld over de hele periode hebben de Nederlanders 18.700 euro meer te besteden gehad dankzij de globalisering, gemiddeld 890 euro per jaar.

De Duitse denktank is de eerste die cijfermatige berekeningen heeft gemaakt van de financiële voordelen van de mondialisering voor 42 landen in de wereld. 'Mondialisering - de economische, politieke en sociale verbinding van een land met de rest van de wereld - leidt tot een hogere groei', concludeert de Bertelsmann Stiftung.

Zegen of vloek

Mondialisering strekt zich veel verder uit dan buitenlandse handel, stelt het onderzoek. Hieronder vallen ook de grensoverschrijdende uitwisselingvan ideeën en kennis, het delen van culturele waarde en de deelneming aan de mondiale gemeenschap. 'Of dat een zegen of een vloek is voor de mensheid kan op verschillende manieren worden beantwoord. Het ene antwoord is dat het leidt tot hogere groei, stijgende welvaart en meer banen. Het andere antwoord is een lagere minimum levensstandaard, grotere ongelijkheid en een toenemende werkbelasting.'

Om die effecten te berekenen heeft de Bertelsmann Stiftung een zogenoemde Globalisatie Index samengesteld. Behalve handelsstromen zijn ook het kapitaalverkeer, het toerisme, het aantal allochtonen, het lidmaatschap van internationale organisaties en het aantal ambassades opgenomen. De index is gebruikt om de inkomenseffecten van mondialisering te berekenen. Duidelijk is dat kleinere landen als Nederland, België, Ierland en Finland beter scoren. Maar sommige landen groeien sneller. Weliswaar staat China nog laag op de ranglijst, maar de waardering van dat land in de globalisatie-index is in twee decennia ruim verdubbeld.

Over de hele periode gemeten is de stijging van China en India het snelst van alle 42 landen omdat ze lang zo gesloten zijn geweest. Overigens staat Nederland ook niet heel hoog omdat het land al voor 1990 een heel open economie had. De grootste winst sinds die tijd is gemaakt door Finland, met een gemiddelde extra inkomensstijging van 1.500 euro per jaar.

Of het inkomenseffect van mondialisering groter of kleiner is dan was verwacht, durft Tiess Petersen niet te zeggen. 'Wij hadden geen enkel idee van de uitslag.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden